Europaparlamentet

Pressinbjudan: Hur fungerar EU:s vaccinstrategi mot covid-19?

Dela

Den 8 februari anordnar Europaparlamentet ett digitalt presseminarium ”Vaccines - A united response to beat the Covid-19”, med ledamöter i utskottet för folkhälsofrågor. Europaparlamentariker Jytte Guteland (S) deltar när vaccinstrategin mot covid-19 står på agendan.

Det digitala presseminariet tar sikte på plenardebatten i kammaren som äger rum den 10 februari. Då deltar EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, i en debatt om EU:s gemensamma vaccinstrategi. Hon har tidigare ha riktat skarp kritik mot den svensk-brittiska vaccintillverkaren AstraZeneca för att inte ha levererat den utlovade mängden vaccin till EU.

Europaparlamentet har tidigare efterfrågat större öppenhet  kring kontrakten med läkemedelsföretagen som framställer vaccinen. Ledamöterna vill även se att EU gör mer för att bekämpa pandemin globalt genom att säkerställa att utvecklingsländer får större tillgång till vaccinen än i dagsläget.

Du som journalist har möjlighet att ta del av ledamöternas ris och ros om EU:s vaccinstrategi, försenade vaccinleveranser, de olika tolkningarna av vissa vaccinavtal, den bristande öppenheten och det nyligen införda systemet för att godkänna export av covid-19-vaccin. Det finns tid avsatt för att ställa frågor direkt till ledamöterna.

Datum: Måndagen den 8 februari kl. 9.45–10.45

Anmälan: epstockholm@ep.europa.eu 

Deltagare:

Pascal Canfin (Renew Europe, Frankrike) - Ordförande i utskottet för folkhälsofrågor

Jytte Guteland (S&D, Sverige),  ledamot i utskottet för folkhälsofrågor

Bas Eickhout (De Gröna/EFA, Nederländerna), ledamot i utskottet för folkhälsofrågor 

Peter Liese (EPP, Tyskland), ledamot i utskottet för folkhälsofrågor - ej bekräftad

Observera att presseminariet hålls på engelska.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Utfrågning om aborträtten i Polen24.2.2021 13:02:40 CETPressmeddelande

I Polen har det styrande partiet Lag och Rättvisa fört en lång kamp mot aborträtten. Den nya kritiserade abortlagen och rättsstatsprincipen står på agendan när Europaparlamentet idag kl. 13.45–15.15 frågar ut Helena Dalli, EU-kommissionär för jämlikhet, Andrzej Sadoś, Polens ambassadör till EU samt Marta Lempar, en av grundarna till ”Polska kvinnostrejken” och andra representanter från civilsamhället.

Ny opinionsundersökning: Så ser svenskarna på EU-samarbetet12.2.2021 05:59:00 CETPressmeddelande

I EU har stödet för samarbetet stärkts under pandemin. I Sverige har stödet fallit, men är fortfarande högre än genomsnittet i EU. Synen på vad EU bör prioritera i framtiden har förändrats. Svenskarna vill att EU prioriterar åtgärder för att bekämpa terrorism och organiserad brottlighet. Den senaste Parlameter-undersökningen, som Kantar Sifo har genomfört i november-december 2020 på uppdrag av Europaparlamentet, visar att 63 % av EU-medborgarna anser att EU-medlemskapet är bra, vilket är den högsta noteringen sedan 2007. I Sverige är motsvarande andel 68 %, vilket är en minskning med fyra procentenheter. Andelen EU-medborgare som anser att deras land har tjänat på att vara med i EU har stigit med fyra procentenheter till 72 %. I Sverige är motsvarande andel 66 %, vilket är en minskning med sex procentenheter. Hälften av EU-medborgarna svarar att de har en positiv bild av unionen. Det motsvarar en ökning på tio procentenheter jämfört med hösten 2019. 14 % av de tillfrågade EU-medborgarn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum