Europaparlamentet

Pressinbjudan: Hur fungerar EU:s vaccinstrategi mot covid-19?

Dela

Den 8 februari anordnar Europaparlamentet ett digitalt presseminarium ”Vaccines - A united response to beat the Covid-19”, med ledamöter i utskottet för folkhälsofrågor. Europaparlamentariker Jytte Guteland (S) deltar när vaccinstrategin mot covid-19 står på agendan.

Det digitala presseminariet tar sikte på plenardebatten i kammaren som äger rum den 10 februari. Då deltar EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, i en debatt om EU:s gemensamma vaccinstrategi. Hon har tidigare ha riktat skarp kritik mot den svensk-brittiska vaccintillverkaren AstraZeneca för att inte ha levererat den utlovade mängden vaccin till EU.

Europaparlamentet har tidigare efterfrågat större öppenhet  kring kontrakten med läkemedelsföretagen som framställer vaccinen. Ledamöterna vill även se att EU gör mer för att bekämpa pandemin globalt genom att säkerställa att utvecklingsländer får större tillgång till vaccinen än i dagsläget.

Du som journalist har möjlighet att ta del av ledamöternas ris och ros om EU:s vaccinstrategi, försenade vaccinleveranser, de olika tolkningarna av vissa vaccinavtal, den bristande öppenheten och det nyligen införda systemet för att godkänna export av covid-19-vaccin. Det finns tid avsatt för att ställa frågor direkt till ledamöterna.

Datum: Måndagen den 8 februari kl. 9.45–10.45

Anmälan: epstockholm@ep.europa.eu 

Deltagare:

Pascal Canfin (Renew Europe, Frankrike) - Ordförande i utskottet för folkhälsofrågor

Jytte Guteland (S&D, Sverige),  ledamot i utskottet för folkhälsofrågor

Bas Eickhout (De Gröna/EFA, Nederländerna), ledamot i utskottet för folkhälsofrågor 

Peter Liese (EPP, Tyskland), ledamot i utskottet för folkhälsofrågor - ej bekräftad

Observera att presseminariet hålls på engelska.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum