Trafikverket

Pressinbjudan: Information om höghastighetsjärnväg Jönköping-Malmö, Linköping-Borås

Dela

Trafikverket ansvarar för planeringen av En ny generation järnväg, höghastighetsjärnväg Stockholm-Göteborg/Malmö. För sträckorna Linköping-Borås och Jönköping-Malmö, som täcker tre fjärdedelar av höghastighetsjärnvägsnätet, pågår åtgärdsvalsstudier.

För att informera om vad som pågår och om processen framöver bjuder Trafikverket in media till informationsmöten i Jönköping på onsdag och Malmö på torsdag.

Planeringen av höghastighetsjärnväg sker inom ramen för Sverigeförhandlingen och nyligen lämnade kommunerna in nyttoberäkningar till regeringens representant i Sverigeförhandlingen. De utgör underlag för de kommande förhandlingarna med kommunerna om stationslokaliseringar och framtida linjesträckning. Förhandlingarna inleds i början av 2016 och inför dessa förväntas Sverigeförhandlingen ha beslutat om att avgränsa åtgärdsvalsstudiernas utredningsområde (se bifogad karta).

 Media bjuds in till Jönköping och Malmö

Jönköping:
onsdagen 14 oktober klockan 14.15-15.15. Elite Stora Hotellet, Hotellplan 3.
Malmö: torsdagen 15 oktober kockan 14.15-15.15. Sankt Gertrud Konferens, Östergatan 7b.
Anmälan:Meddela namn och mobilnummer till kommunikatör Magnus Alm, 0705-91 21 17, magnus.alm@trafikverket.se.

Vid presentationen medverkar Andreas Hult, Trafikverkets projektchef för åtgärdsvalsstudierna Jönköping-Malmö och Linköping-Borås, samt Peter Uneklint, Trafikverkets programchef för höghastighetsutbyggnaden.

De två åtgärdsvalsstudierna har som uppdrag att finna optimala lösningar och utformningar, som klarar både anläggningskrav och de övergripande restidsmålen på två och en halv timme Stockholm-Malmö och två timmar Stockholm-Göteborg.

Längst i planeringen av höghastighetsjärnväg ligger sträckorna Järna–Linköping (Ostlänken) med förväntad byggstart 2017, samt Göteborg–Borås, där delsträckan Mölnlycke–Bollebygd har förväntad byggstart 2020.

Läs mer om åtgärdsvalsstudierna på Trafikverkets hemsida: En ny generation järnväg
Bilaga: karta över utredningsområdet Jönköping-Malmö och Linköping Borås.

Nyckelord

Kontakter

Magnus Alm, projektkommunikatör, 0705-91 21 17
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

karta över utredningsområdet Jönköping-Malmö och Linköping Borås.
karta över utredningsområdet Jönköping-Malmö och Linköping Borås.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum