Sida

Pressinbjudan: Ingen ska lämnas utanför – men hur? Seminarium om funktionsnedsättning i biståndet

Dela

I dag lever en miljard människor med någon form av funktionsnedsättning, enligt FN:s utvecklingsprogram.

Att ingen ska lämnas utanför och att mänskliga rättigheter ska respekteras är en central fråga. De globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 är tydliga med att personer med funktionsnedsättning inkluderas.

Svenskt bistånd ska nå de allra fattigaste och mest marginaliserade genom att utgå från deras perspektiv. Men hur gör vi det? Och vad händer om vi inte gör det?

När: torsdag 28 mars, 2019

Tid: 09:30 – 12:00 (Registrering från kl. 09:00)

Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm

Arrangörer: Sida, MyRight och Myndigheten för delaktighet 

Det finns ett tydligt samband mellan fattigdom, utveckling och funktionsnedsättning. Människor med funktionsnedsättningar löper större risk att bli fattiga – samtidigt som fattigdom kan leda till en ökad risk för funktionsnedsättning. I flera samhällen tillhör personer med funktionsnedsättning de mest stigmatiserade, diskriminerade och marginaliserade grupperna.

Seminariet ska öka kunskapen om vad inkludering innebär i praktiken och hur svenskt bistånd kan bidra till att människor som lever med funktionsnedsättningar och i fattigdom får förbättrade levnadsvillkor. Vi kommer att få tillfälle att lyssna på och höra om hur några av Sidas viktiga partners arbetar med inkludering av personer med funktionsnedsättning. Vi ska också diskutera hur vi inom biståndet kan bli bättre på att stärka deras röst och inflytande.

Välkommen!

Seminariet kommer att teckenspråktolkas och livesändas på www.sida.se

Media är välkomna och anmälan görs till Sidas presstjänst på press@sida.se eller telefon 08-698 55 55.

Moderator: Fredrik Canerstam, Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet (DHR)

Program

09:00 Registrering

09:30 Introduktion Carin Jämtin, Generaldirektör, Sida

09:45 Vad är inkludering av personer med funktionsnedsättning? Vad innebär det att ha olika funktionsnedsättningar? Vad betyder marginalisering, inkludering och delaktighet? Vilka behov och rättigheter har personer med funktionsnedsättning? Malin Ekman Aldén, Generaldirektör, Myndigheten för delaktighet

09:55 Sidas arbete med personer med funktionsnedsättning i biståndet Sidas studier om funktionshinderperspektiv i utvecklingssamarbetet och humanitära partners verksamhet. Birgitta Weibahr, Verksföreträdare mänskliga rättigheter & demokrati, Sida Elizabeth Narrowe, Programspecialist humanitärt bistånd, Sida

10:15 Kaffe, te och frukt

10:40 Inkludering i praktiken Tre exempel på olika sätt att inkludera personer med funktionsnedsättning i utvecklingssamarbetet. • Samarbete mellan funktionshinderorganisationer, Linda Eriksson, styrelseledamot och projektansvarig, Förbundet Sveriges Dövblinda • En inkluderande kvinnorörelse, Malin Brenk, regionchef Afrika, Kvinna till Kvinna • Socialförsäkringsprogram i Zambia, Annika Lysén, Programansvarig jämställdhet, Sida

11:10 Bikupa – hur kan vi bli bättre på inkludering?

11:20 Vad händer internationellt inom FN? Catalina Devandas Aguilar, FN:s särskilda rapportör för rättigheter för personer med funktionsnedsättning (via film)

11:30 Paneldiskussion och frågor från publiken Carin Jämtin, Generaldirektör, Sida Malin Ekman Aldén, Generaldirektör, Myndigheten för delaktighet Jesper Hansén, Generalsekreterare, MyRight Birgitta Weibahr, Verksföreträdare mänskliga rättigheter & demokrati, Sida

12:00 Slut

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Biståndsminister Peter Eriksson inviger Sverige i världen24.6.2019 07:00:00 CESTPressinbjudan

Biståndsminister Peter Eriksson inviger Almedalens globala mötesplats "Sverige i världen” och deltar i det inledande seminariet om hoten mot demokratin och de journalister som försvarar den. Hotet mot journalister är också i fokus med det förhörsrum som monterats upp. Här kliver du själv in i rollen som hotad och fängslad journalist och utsätts för ett tufft förhör utfört av professionella förhörsledare.

Torka riskerar att leda till matkris i Somalia – Sida agerar förebyggande19.6.2019 12:14:30 CESTPressmeddelande

Stora delar av östra Afrika har drabbats av torka, och värst drabbat är Somalia. Nästan tre miljoner människor lider av brist på vatten, och det påverkar också tillgången till mat. Sida beslutar nu att utöka sitt stöd till landet med 50 miljoner kronor via UNICEF och FN:s humanitära landfond. Förhoppningen är att insatser i tid kan bidra till att avstyra en akut hungersnöd i landet.

Pressinbjudan: Stockholm Internet Forum, SIF19: Det krympande demokratiska utrymmet online - mobilisering för ett fritt, öppet och säkert internet10.5.2019 14:42:54 CESTPressinbjudan

Sedan ett antal år tillbaka har det demokratiska utrymmet online krympt och läget är både allvarligt och akut. Repressiva åtgärder har ökat mot det civila samhället, journalister, minoriteter och andra förändringsaktörer. Vi står vid ett vägskäl; ska internet ska vara en tillgång för att stärka demokratin – eller ska det tillåtas vara ett verktyg för att begränsa och krympa det demokratiska utrymmet. Färdriktningen sätt nu och frågorna är många: Hur ska vi kunna garantera ett fritt, öppet och säkert internet? Hur gör vi för att fler människor, särskilt kvinnor, får tillgång till internet? Hur ser ansvaret ut? Går det att stärka ansvarsutkrävandet för brott mot de mänskliga rättigheterna online? Dessa frågor kommer att diskuteras på Stockholm Internet Forum, SIF19, som arrangeras för sjätte gången. Under två dagar kommer 500 nätaktivister, journalister och andra demokratiföreträdare från närmare 100 länder att diskutera internets roll som positiv kraft för utveckling och demokrati och h

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum