Sida

Pressinbjudan: Ingen ska lämnas utanför – men hur? Seminarium om funktionsnedsättning i biståndet

Dela

I dag lever en miljard människor med någon form av funktionsnedsättning, enligt FN:s utvecklingsprogram.

Att ingen ska lämnas utanför och att mänskliga rättigheter ska respekteras är en central fråga. De globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 är tydliga med att personer med funktionsnedsättning inkluderas.

Svenskt bistånd ska nå de allra fattigaste och mest marginaliserade genom att utgå från deras perspektiv. Men hur gör vi det? Och vad händer om vi inte gör det?

När: torsdag 28 mars, 2019

Tid: 09:30 – 12:00 (Registrering från kl. 09:00)

Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm

Arrangörer: Sida, MyRight och Myndigheten för delaktighet 

Det finns ett tydligt samband mellan fattigdom, utveckling och funktionsnedsättning. Människor med funktionsnedsättningar löper större risk att bli fattiga – samtidigt som fattigdom kan leda till en ökad risk för funktionsnedsättning. I flera samhällen tillhör personer med funktionsnedsättning de mest stigmatiserade, diskriminerade och marginaliserade grupperna.

Seminariet ska öka kunskapen om vad inkludering innebär i praktiken och hur svenskt bistånd kan bidra till att människor som lever med funktionsnedsättningar och i fattigdom får förbättrade levnadsvillkor. Vi kommer att få tillfälle att lyssna på och höra om hur några av Sidas viktiga partners arbetar med inkludering av personer med funktionsnedsättning. Vi ska också diskutera hur vi inom biståndet kan bli bättre på att stärka deras röst och inflytande.

Välkommen!

Seminariet kommer att teckenspråktolkas och livesändas på www.sida.se

Media är välkomna och anmälan görs till Sidas presstjänst på press@sida.se eller telefon 08-698 55 55.

Moderator: Fredrik Canerstam, Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet (DHR)

Program

09:00 Registrering

09:30 Introduktion Carin Jämtin, Generaldirektör, Sida

09:45 Vad är inkludering av personer med funktionsnedsättning? Vad innebär det att ha olika funktionsnedsättningar? Vad betyder marginalisering, inkludering och delaktighet? Vilka behov och rättigheter har personer med funktionsnedsättning? Malin Ekman Aldén, Generaldirektör, Myndigheten för delaktighet

09:55 Sidas arbete med personer med funktionsnedsättning i biståndet Sidas studier om funktionshinderperspektiv i utvecklingssamarbetet och humanitära partners verksamhet. Birgitta Weibahr, Verksföreträdare mänskliga rättigheter & demokrati, Sida Elizabeth Narrowe, Programspecialist humanitärt bistånd, Sida

10:15 Kaffe, te och frukt

10:40 Inkludering i praktiken Tre exempel på olika sätt att inkludera personer med funktionsnedsättning i utvecklingssamarbetet. • Samarbete mellan funktionshinderorganisationer, Linda Eriksson, styrelseledamot och projektansvarig, Förbundet Sveriges Dövblinda • En inkluderande kvinnorörelse, Malin Brenk, regionchef Afrika, Kvinna till Kvinna • Socialförsäkringsprogram i Zambia, Annika Lysén, Programansvarig jämställdhet, Sida

11:10 Bikupa – hur kan vi bli bättre på inkludering?

11:20 Vad händer internationellt inom FN? Catalina Devandas Aguilar, FN:s särskilda rapportör för rättigheter för personer med funktionsnedsättning (via film)

11:30 Paneldiskussion och frågor från publiken Carin Jämtin, Generaldirektör, Sida Malin Ekman Aldén, Generaldirektör, Myndigheten för delaktighet Jesper Hansén, Generalsekreterare, MyRight Birgitta Weibahr, Verksföreträdare mänskliga rättigheter & demokrati, Sida

12:00 Slut

Kontakter

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Humanitärt stöd fördelas till 30 humanitära kriser22.4.2024 13:34:30 CEST | Pressmeddelande

Människors humanitära behov fortsätter öka på grund av fler konflikter, ökade brott mot internationell rätt, och att klimat- och naturkatastrofer blivit vanligare och mer omfattande. Allt fler människor lever i hungersnöd, på flykt från sina hem och under hot om våld och förtryck. Sverige genom Sida fördelar nu 4,3 miljarder kronor till 30 humanitära kriser genom 19 humanitära partner. De kriser som får mest stöd är DR Kongo, Afghanistan, Sudan, Jemen och Etiopien.

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye