Sida

Pressinbjudan: Ingen ska lämnas utanför – men hur? Seminarium om funktionsnedsättning i biståndet

Dela

I dag lever en miljard människor med någon form av funktionsnedsättning, enligt FN:s utvecklingsprogram.

Att ingen ska lämnas utanför och att mänskliga rättigheter ska respekteras är en central fråga. De globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 är tydliga med att personer med funktionsnedsättning inkluderas.

Svenskt bistånd ska nå de allra fattigaste och mest marginaliserade genom att utgå från deras perspektiv. Men hur gör vi det? Och vad händer om vi inte gör det?

När: torsdag 28 mars, 2019

Tid: 09:30 – 12:00 (Registrering från kl. 09:00)

Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm

Arrangörer: Sida, MyRight och Myndigheten för delaktighet 

Det finns ett tydligt samband mellan fattigdom, utveckling och funktionsnedsättning. Människor med funktionsnedsättningar löper större risk att bli fattiga – samtidigt som fattigdom kan leda till en ökad risk för funktionsnedsättning. I flera samhällen tillhör personer med funktionsnedsättning de mest stigmatiserade, diskriminerade och marginaliserade grupperna.

Seminariet ska öka kunskapen om vad inkludering innebär i praktiken och hur svenskt bistånd kan bidra till att människor som lever med funktionsnedsättningar och i fattigdom får förbättrade levnadsvillkor. Vi kommer att få tillfälle att lyssna på och höra om hur några av Sidas viktiga partners arbetar med inkludering av personer med funktionsnedsättning. Vi ska också diskutera hur vi inom biståndet kan bli bättre på att stärka deras röst och inflytande.

Välkommen!

Seminariet kommer att teckenspråktolkas och livesändas på www.sida.se

Media är välkomna och anmälan görs till Sidas presstjänst på press@sida.se eller telefon 08-698 55 55.

Moderator: Fredrik Canerstam, Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet (DHR)

Program

09:00 Registrering

09:30 Introduktion Carin Jämtin, Generaldirektör, Sida

09:45 Vad är inkludering av personer med funktionsnedsättning? Vad innebär det att ha olika funktionsnedsättningar? Vad betyder marginalisering, inkludering och delaktighet? Vilka behov och rättigheter har personer med funktionsnedsättning? Malin Ekman Aldén, Generaldirektör, Myndigheten för delaktighet

09:55 Sidas arbete med personer med funktionsnedsättning i biståndet Sidas studier om funktionshinderperspektiv i utvecklingssamarbetet och humanitära partners verksamhet. Birgitta Weibahr, Verksföreträdare mänskliga rättigheter & demokrati, Sida Elizabeth Narrowe, Programspecialist humanitärt bistånd, Sida

10:15 Kaffe, te och frukt

10:40 Inkludering i praktiken Tre exempel på olika sätt att inkludera personer med funktionsnedsättning i utvecklingssamarbetet. • Samarbete mellan funktionshinderorganisationer, Linda Eriksson, styrelseledamot och projektansvarig, Förbundet Sveriges Dövblinda • En inkluderande kvinnorörelse, Malin Brenk, regionchef Afrika, Kvinna till Kvinna • Socialförsäkringsprogram i Zambia, Annika Lysén, Programansvarig jämställdhet, Sida

11:10 Bikupa – hur kan vi bli bättre på inkludering?

11:20 Vad händer internationellt inom FN? Catalina Devandas Aguilar, FN:s särskilda rapportör för rättigheter för personer med funktionsnedsättning (via film)

11:30 Paneldiskussion och frågor från publiken Carin Jämtin, Generaldirektör, Sida Malin Ekman Aldén, Generaldirektör, Myndigheten för delaktighet Jesper Hansén, Generalsekreterare, MyRight Birgitta Weibahr, Verksföreträdare mänskliga rättigheter & demokrati, Sida

12:00 Slut

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Stora förväntningar på nytt globalt nätverk för hållbara investeringar15.4.2019 21:00:00 CESTPressmeddelande

Idag, den 15 april 2019, presenteras nätverket Global Investors for Sustainable Development, GISD. Världen behöver investeringar på 90 biljoner dollar (alltså 90 följt av tolv nollor) för att kunna nå målen i Agenda 2030. Det är också viktigt för investerarna att se hållbara möjligheter att placera pengar, samt att använda de 17 globala målen för att identifiera hållbarhetsrisker. Därför presenterar FN det nya nätverket, som bland annat inspirerats av det svenska nätverket Swedish Investors for Sustainable Development SISD.

Sida ger stöd till cyklondrabbade i Moçambique, Malawi och Zimbabwe26.3.2019 18:38:47 CETPressmeddelande

Hjälpbehoven är enorma efter cyklonen Idais framfart där stora landområden har lagts under vatten, förstört byggnader och raserat infrastruktur. Katastrofen har krävt ett stort antal människoliv, många saknas fortfarande och hundratusentals har blivit hemlösa. Sida ger nu snabba stöd till både koordinering av hjälpinsatser och till akuta insatser för drabbade. Sida ger också stöd till den svåra torkan som samtidigt pågår i västra Zimbabwe med nära 3 miljoner mycket svårt undernärda.

Sida ger stora humanitära stöd till förvärrade kriser i världen18.3.2019 06:30:00 CETPressmeddelande

Den humanitära situationen fortsätter att förvärras. Under 2019 beräknas 134 miljoner människor i 42 länder att behöva humanitärt stöd. En stor utmaning är att finansieringen inte ökar i samma takt som behoven och FN:s behovsappeller är täckta till bara drygt hälften. Biståndsmyndigheten Sida ger nu stöd till fler än 30 kriser; några av dessa kriser försvårades under förra året, till exempel Afghanistan som drabbats av svår torka och matbrist, Venezuela där tre miljoner människor har lämnat landet, samt till Demokratiska Republiken Kongo och Centralafrikanska Republiken där väpnade konflikter intensifierats under året. För andra året i rad är Jemen världens svåraste kris där mer än 24 miljoner människor behöver humanitärt stöd.

Uttalande med anledning av söndagens flygplansolycka i Etiopien11.3.2019 10:11:41 CETPressmeddelande

Det är med stor sorg och smärta som vi fått veta att en mångårig och mycket uppskattad kollega fanns med på passagerarlistan på planet som störtade på söndagsmorgonen i Etiopien. Alla våra tankar finns nu hos vår kollegas anhöriga, och hos våra kollegor både här i Sverige och i de länder där vi arbetar. Vi stöttar vår kollegas nära och vänner och kollegor på myndigheten. I morse samlades personalen för att få information och prata om det som har hänt. Carin Jämtin, generaldirektör Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum