Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Invigning av Nya torget

Dela

Nya torget i Norrköping har förvandlats, vilket kommer att firas med en klassisk invigning med tal och bandklippning. Under invigningen avtäcks även konstverket Stenen av Cecilia Edefalk. Norrköpings musikklasser underhåller. Media är välkomna till invigningen.

Under de senaste två åren har Nya torget genomgått en stor omvandling. Där finns nu bland annat tre nya hus för såväl boende som exempelvis restaurangverksamhet, samt ett parkeringsgarage. På torget står idag också en scen, som även kan fungera som sittplats. Utrymme och eluttag för åtta platser har skapats för torghandeln, som återkommer samma dag som invigningen.

Medverkande: Karin Jonsson (c), kommunalråd och ordf i tekniska nämnden, Helena Persson, chef Norrköpings konstmuseum, Cecilia Edefalk, konstnär, samt elever från Norrköpings musikklasser

Datum: onsdag 29 augusti
Tid: 10:00
Plats: Nya torget, Norrköping

 

Cecilia Edefalk är född och uppvuxen i Norrköping. Idag är hon en internationellt erkänd konstnär som främst arbetar inom områdena måleri, fotografi och skulptur. Det publika genombrottet kom med utställningen En annan rörelse 1990. Cecilia Edefalks målning Baby blev 2010 den dyraste målningen någonsin av en svensk ännu verksam konstnär när den såldes på auktion för 5,9 miljoner kronor. Norrköpings konstmuseum och Cecilia Edefalk har nyligen träffat en överenskommelse om en utställning på Norrköpings konstmuseum år 2020.

Stenen doneras till Norrköpings kommun av fastighetsbolaget Botrygg, som byggt de tre nya huskropparna på Nya torget. Beställningen av verket utfördes i samråd med Norrköpings konstmuseum. Förlagan till skulpturen är ett 2,5 ton tungt marmorblock som Cecilia Edefalk valde ut i marmorbrottet i Kolmården. Marmorblocket har sedan återskapats i form av en 279 kilo tung bronsskulptur. Stenen kommer att gå att sitta på och kan värmas upp med värmeslinga.

Kontakt:
Karin Jonsson
Titel: kommunalråd och ordf i tekniska nämnden
Telefon: 073-205 42 60

Helena Persson
Titel: chef Norrköpings konstmuseum
Telefon: 011-15 26 02

_____________________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Cecilia Edefalk och hennes skulptur StenenFotograf/Källa	Carl Henrik Tillberg
Cecilia Edefalk och hennes skulptur StenenFotograf/Källa Carl Henrik Tillberg
Ladda ned bild
Cecilia Edefalk och hennes skulptur StenenFotograf/Källa	Carl Henrik Tillberg
Cecilia Edefalk och hennes skulptur StenenFotograf/Källa Carl Henrik Tillberg
Ladda ned bild
Cecilia Edefalk och hennes skulptur StenenFotograf/Källa	Carl Henrik Tillberg
Cecilia Edefalk och hennes skulptur StenenFotograf/Källa Carl Henrik Tillberg
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Let's create Norrköping!
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken. I november 2017 togs det första spadtaget för Kardonbanan som möjliggör bygget av Ostlänken. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag. 
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let's create Norrköping!

 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum