UniverseumUniverseum

Pressinbjudan: Invigning av Rymdveckan och ny rymdutställning på Universeum

Dela

Lördag den 14 september inleds Rymdveckan i Västsverige och samma dag öppnar Universeums helt nya utställning Rymdresan. Varmt välkommen på pressvisning dagen innan öppning, fredag den 13 september kl. 11.30. Pressvisningen sker i närvaro av Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, tillika rymdminister.

Astronautdräkt i utställningen.
Astronautdräkt i utställningen.

I samband med 50-årsjubileet av den första månlandningen uppmärksammar Rymdveckan Västsverige som rymdregion och sätter strålkastarljuset på rymdens betydelse för bland annat innovationer, vetenskap, industri, miljö och kultur. Initiativtagare är Hasselbladstiftelsen och Chalmers.

Den 14–22 september presenterar Rymdveckan ett brett program med aktiviteter, konserter, föreläsningar och utställningar för alla åldrar. Programpunkterna arrangeras av ett 30-tal aktörer, från västsvenska företag inom rymdindustrin till akademin, organisationer och kulturinstitutioner. Universeum är en av dessa aktörer med över 60 föreläsningar och aktiviteter. För mer information om Rymdveckan och hela programmet se rymdveckan.se.

Samtidigt som Rymdveckan inleds har Universeums nya utställning om människan och rymden premiär. I 17 digitala, 11 taktila och 10 faktastationer kommer besökarna få lära sig om jorden, månen, Mars, solsystemet och rymdfart. Hur är det att resa och leva i rymden? Och hur bidrar rymdforskning och rymdindustri till samhällsnyttan?

Pressvisning fredag 13 september kl. 11.30

Vi hälsar media varmt välkomna att närvara när vi fyrar av Rymdveckan och Rymdresan. På plats för att berätta om de olika satsningarna finns då Catrin Mattsson, projektledare för Rymdveckan, Carina Halvord, VD på Universeum, Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum och Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Dessutom: upplev ett dygn på Mars, landa månlandaren Eagle och ta reda på var människan sätter sin fot om ytterligare 50 år.

Media är även välkomna att närvara under den officiella invigningen fredag den 13 september kl. 17.00. För information om kvällens program och föreläsare, kontakta Charlotte Mansfield.

Presskontakt

För anmälan till pressvisningen eller ytterligare information, vänligen kontakta oss.

Charlotte Mansfield
Pressansvarig Universeum
072–725 79 00
charlotte.mansfield@universeum.se

Birgitta Plyhm
PR-ansvarig Rymdveckan
070–777 12 90
birgitta@plyhm.se

Om Rymdveckan

År 2019 är det 50 år sedan den första månlandningen. Det uppmärksammas med en Rymdvecka den 14–22 september 2019 som både blickar bakåt och framåt, från historien mot framtiden, ut i rymden och tillbaka mot jorden. Rymdveckan i Västsverige erbjuder ett brett program kring rymdens betydelse för innovation, inspiration, vetenskap, industri, forskning, miljö, hållbarhet, samhällsnytta, kultur, konst och kreativitet. Programmet vänder sig till alla åldrar och består av en mångfald aktiviteter.

Initiativtagare till Rymdveckan är Hasselbladstiftelsen och Chalmers. Arrangemanget genomförs tillsammans med bland andra Universeum, Göteborgs universitet, Göteborgs Symfoniker och Alfons Åbergs Kulturhus. Rymdveckan stöds även av Göteborg & Co / Näringslivsgruppen och Västra Götalandsregionen. Evenemanget är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och fokusåret 2019 Kunskap och Upplysning. rymdveckan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Astronautdräkt i utställningen.
Astronautdräkt i utställningen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

031–335 64 00http://www.universeum.se

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en av de tio mest besökta attraktionerna i Sverige med över en halv miljon besökare varje år. I våra lärmiljöer utforskar barn och vuxna världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet.

Genom vårt arbete stöttar vi utbildningssystemet och stärker kompetensförsörjningen. Tillsammans med grundare, donatorer och samarbetspartners arbetar vi för ett livslångt lärande och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Universeum får 50 miljoner i donation av Kreftingstiftelsen19.5.2020 06:30:00 CESTPressmeddelande

Universeum tilldelas 7 miljoner kronor av VBG Groups huvudägare Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning. Donationen innebär startskottet för vetenskapscentrets satsning på life science, där en ny lärmiljö utvecklad ihop med Krefting Research Centre blir först ut. Samarbetet med stiftelsen sträcker sig till 2026 och omfattar donationer om totalt cirka 50 miljoner kronor.

Småkryp i megaformat – årets nya upplevelse3.4.2020 08:48:28 CESTPressmeddelande

På samma tid som människorna fördubblats har antalet insekter på jorden halverats. Alarmerande forskarrapporter visar att vårt sätt att utnyttja jordens resurser snabbt driver massor av insektsarter mot utrotning. Om inte trenden bryts kan det få allvarliga konsekvenser för djur, växter och människor. I ett upplevelsebaserat äventyr kallat Småkryp vill Universeum öka kunskapen om dessa superhjältars centrala roll, helt oumbärliga för livet på jorden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum