Trafikverket

Pressinbjudan: Invigning av södra Sveriges största viltpassage

Dela

Välkommen till invigning av södra Sveriges största viltpassage, ekodukten över E65 i Lemmeströtorp,. Syftet med ekodukten är både att minska vägens barriäreffekt för vilt och att minska antalet viltolyckor i området.

Ekodukten är en bro som är till för att både stora och små djur ska kunna ta sig över till andra sidan vägen på ett skyddat sätt. I anslutning till ekodukten har ett fem kilometer långt faunastängsel satts upp. Detta gör att de söker sig till ekodukten och kan korsa vägen där.

- Det känns fantastiskt bra att ekodukten nu står redo att användas för djuren och deras passage över E65. Det har varit ett intensivt och spännande arbete som nu är i hamn, där personer med en bredd av olika kompetenser har samarbetat för att hitta den bästa lösningen för att bygga just den här ekodukten, säger Lars Sätmark, projektledare på Trafikverket.

I samband med invigningen kommer en enkel lunch serveras och då finns möjlighet för såväl media som allmänhet att ställa frågor till alla talare; Lars Sätmark, projektledare på Trafikverket, Annelie Rossander, miljöspecialist på Trafikverket, Lennart Andersson, regiondirektör på Trafikverket, Anneli Hulthén, Skåne läns landshövding och Göran Johannesson, naturfotograf och naturfilmare.

Tid: Invigningen startar fredagen den 26 april klockan 12.00. Önskas enskilda intervjuer med Trafikverkets projektledare och miljöspeciallist kan detta ordnas innan invigningen. Ange detta i anmälan.

Plats: Börringe bygdegård. Parkering finns i anslutning till bygdegården.

Anmälan görs senast 25 april till asa.olsson@trafikverket.se

 

Fakta:

Ekodukten över E65 är södra Sveriges största viltpassage och ska minska störningar för djurlivet omkring den hårt trafikerade Europavägen mellan Ystad och Malmö. Den bidrar till att skydda beståndet av kronhjortarna i närområdet och binder samman grönområdena på de olika sidorna av vägen. Ekodukten är också viktig för att öka säkerheten, både för människor och djur.

Läs mer om ekodukten:trafikverket.se/e65-ekodukt

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum