Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Judiska museet öppnar Traces of Existence – Kattun är cotton på Norrköpings stadsmuseum

Dela

Traces of Existence är en serie utställningar där judiska museet söker i de historiska spåren efter judisk-svensk existens på autentiska platser runt om i Sverige. I samarbete med Norrköpings stadsmuseum har de låtit konstnären Elsa Chartin fördjupa och omtolka spåren av kattuntryckaren Jacob Marcus. Media är välkomna på en pressvisning av utställningen den 3 maj.

Jacob Marcus etablerade ett kattuntryckeri i Norrköping i slutet av 1700-talet. De invandrade judiska kattuntryckarna kom med nya idéer och impulser från utlandet vad gällde mönster och färger. De förde också med sig nya kunskaper om produktionstekniker och modetrender. Kattuntryckerierna, judehuset i Norrköping och det industriella kulturarvet är spår i historien efter familjen Marcus, spår som även leder till museets egen samling.

– Traces of Existence handlar om den process som påbörjas när människor kommer till ett nytt land. Det kan vara anpassning, assimilation, integration eller isolering. Men en sak kan man säga med säkerhet, det påverkar både de som kommer och de som redan finns här, säger Christina Gamstorp, museichef på Judiska museet.

Elsa Chartin har länge arbetat konstnärligt med textil och mönster. Hennes känsla för monumentala sättningar liksom hennes intresse att gräva i hantverkets ursprung har återupplivat kattuntryckets mönster i det egna arbetet.

– Det är i översättningen mellan mönstrets historia och Chartins arbete som nya tolkningar kan göras. Hennes arbetsmetod blir en metafor för hur fragment ur historien viks ihop, buntas och färgas för att sedan omtolkas och vecklas ut till en ny erfarenhet, säger Åsa Andersson Broms, konstnärlig ledare för Traces of Existence.

Utställningen Traces of Existence – Kattun är cotton visas på Norrköpings stadsmuseum 5 maj-2 september 2018. Media välkomna till en pressvisning den 3 maj:

Datum: torsdag den 3 maj
Tid: klockan 11.00
Plats: Norrköpings stadsmuseum

Kontaktperson:
Christina Gamstorp
Titel: museichef på Judiska museet
Telefon: 070–39 92 352
E-post: christina.gamstorp@judiskamuseet.se

Pressbilder
Pressbilder för nedladdning finns på Judiska muséets hemsida.
____________________________________________________________________
Avsändare: Maria Järnström, Norrköpings stadsmuseum
Telefon: 011-15 26 39

 

Nyckelord

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Let's create Norrköping! 
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken. I november 2017 togs det första spadtaget för Kardonbanan som möjliggör bygget av Ostlänken. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag. 
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let's create Norrköping!

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum