Lindholmen Science Park

Pressinbjudan: Lansering av handbok för normkritisk visualisering i arkitektur och stadsutveckling

Dela

Hur kan man använda normkritisk innovation i visualiseringar inom arkitektur och stadsutveckling och på så sätt bidra till mer inkluderande städer? Välkommen på ett lunchseminarium den 20 november om projektet NormViz, då även en helt ny handbok samt en guide i ämnet lanseras.

Bild: White Arkitekter
Bild: White Arkitekter

Projektet NormViz har arbetat med frågorna: vad är normer, vad är normkreativitet och hur kan man använda sig av taktiker för normkritiska visualiseringar.

Bakom projektet står Visual Arena vid Lindholmen Science Park, RISE, Skanska, White Arkitekter och Chalmers Tekniska Högskola, vilka tillsammans vill uppmärksamma och utveckla metoder och utbildning för normkreativ visualisering i stadsutveckling.

- Hur den tänkta staden visualiseras, även om det bara är just tankar och idéer, påverkar i hög grad. Visualiseringar som bara representerar eller visar en del av befolkningen bidrar till att skapa städer just för den delen, men inte för alla, säger Marcus Jahnke, forskare inom forskningsinstitutet RISE.

- Projektet är en viktig del i vårt arbete för visuell och virtuell innovation. Det har resulterat i praktiska verktyg, som handboken, och exempel som kan spridas vidare till andra aktörer, säger Petra Juhlin, projektledare på Visual Arena.

Efter seminariet får de deltagare som önskar, möjlighet att fördjupa sin kunskap i en workshop tillsammans med projektgruppen.

När? 20 november, kl. 11.30–13.00, samt workshop 13.00 – 14.30

Var? Visual Arena, Lindholmen Science Park, Hitta hit >

Anmälan? Kontakta Anna Hafström Kováts, kommunikationschef Lindholmen Science Park, senast 19 november: anna.hafstrom.kovats@lindholmen.se , 0723-515280

Nyckelord

Bilder

Bild: White Arkitekter
Bild: White Arkitekter
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

Visual Arena är en öppen och neutral samverkansplattform för utveckling och användning av visualisering. Vårt uppdrag är att samla, sprida och möjliggöra arbete med visualisering i syfte att skapa förutsättningar för tillväxt, innovation och kompetensutveckling.

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Handbok för normkritisk visualisering lanseras - för mer inkluderande städer22.11.2019 10:42:40 CETPressmeddelande

Visualisering är ett viktigt verktyg för att kommunicera visioner för stadsutveckling. Men om bilderna som visas är väldigt likriktade i fråga om t ex kön, funktionsvariation och etnicitet, riskerar de att bidra till att människor osynliggörs och diskrimineras. Nu lanseras en guide och handbok som med konkreta verktyg utmanar normer och vill bidra till mer inkluderande städer.

AI-hackathon ska lära oss mer om Östersjöns miljö18.10.2019 09:03:39 CESTPressmeddelande

I november hålls ett AI-hackathon i Göteborg med syfte att accelerera forskningen om sillgrisslor och om Östersjöns känsliga ekosystem. Data scientists, programmerare och interaktionsdesigners inbjuds att delta för att under två intensiva dagar tillsammans med bland andra Världsnaturfonden (WWF), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Stockholm Resilience Centre, Baltic Seabird Project och AI Innovation of Sweden arbeta fram nya sätt att strukturera data om havsfåglarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum