Umeå kommun

Pressinbjudan: Metoo-monumentet Listen invigs

Dela

Nu invigs metoo-monumentet på Rådhustorget i Umeå. Camilla Akrakas konstverk "Listen" intar sin plats på torget för att markera kommunens ställningstagande mot sexuella trakasserier – en manifestation tillägnat dem som tillsammans bröt tystnaden.

Skiss metoo-konstverk. Upphovsrätt: Camilla Akraka
Skiss metoo-konstverk. Upphovsrätt: Camilla Akraka

Lördag 2 november, klockan 13.00 – 14.00
Rådhustorget, Umeå

Media är varmt välkomna och har möjlighet till intervjuer med Camilla Akraka, Ida Östensson och Helena Smith innan invigningen. Samling kl 12.30 vid Listen på torget.

Medverkande

Ida Östensson, ordförande Make Equal och medgrundare till samtyckesrörelsen Fatta
Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande
Mäkt, musik
Camilla Akraka, konstnär
KortKjol - ett performance i ledning av Gunilla Samberg, konstnär
Lars Sahlin, bitr kulturchef, presentatör

Val av konstverk och motivering

I april 2018 beslutade kulturnämnden att utlysa en upphandling av offentlig gestaltning av ett metoo-monument på Rådhustorget. Först bjöds konstnärer in att göra en intresseanmälan med en kort beskrivning av sin idé. Därefter gjordes ett urval av tre konstnärer som fick möjlighet att lämna skissförslag. Slutligen valdes Camilla Akrakas förslag ut av en bedömningsgrupp och kulturnämnden fattade beslut om tilldelning. 

– Metoo-upproret var ett uppvaknande för många, där kvinnor över hela världen satte ord på de trakasserier och maktmissbruk som fått fortgå i det tysta och krävde förändring. Monumentet är en ständig och viktig påminnelse om de berättelserna och att kampen för ett jämställt samhälle aldrig kan sluta. Det känns otroligt roligt att det nu kommer på plats, säger Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande.

Motivering

”Camilla Akrakas förslag (Listen) till metoo-monument för Rådhustorget i Umeå svarar väl mot Umeå kommuns ställningstagande mot sexuella trakasserier. I hennes konstnärliga praktik är frågor om klass, kön, etnicitet och ålder ständigt närvarande. Hennes verk rymmer ofta ett ifrågasättande av en redan etablerad position, på samma vis som hos dem som genom metoo-uppropet vågade bryta tystnaden. Det starka visuella uttrycket i hennes verk i kombination med de betydelsebärande symboliska inslagen bildar en mångbottnad gestaltning som tillför ett nytt estetiskt grepp i Umeås offentliga rum.”

Om konstverket

Konstverket heter ”Listen” och föreställer ett kattdjur som sitter på en ställning tre meter ovanför marken. Stålställningen påminner om en bur och djurets placering innebär att det befinner sig utanför buren. Konstverkets totala höjd blir ca 430 cm. 

Skulpturen av djuret tillverkas i polyesterkomposit med en hård, rödaktig lack på ytan. Det öppna gapet är tillverkat av en guldliknande bronslegering som kallas Nordiskt guld.

Mer information

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se

Moa Krestesen
konstintendent
070-611 22 67
moa.krestesen@umea.se

Camilla Akraka
konstnär
073-964 62 50

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skiss metoo-konstverk. Upphovsrätt: Camilla Akraka
Skiss metoo-konstverk. Upphovsrätt: Camilla Akraka
Ladda ned bild
Skiss metoo-konstverk. Pumans öppna gap är tillverkat av en guldliknande bronslegering som kallas Nordiskt guld. Upphovsrätt: Camilla Akraka
Skiss metoo-konstverk. Pumans öppna gap är tillverkat av en guldliknande bronslegering som kallas Nordiskt guld. Upphovsrätt: Camilla Akraka
Ladda ned bild
Skiss metoo-konstverk. Konstverkets totala höjd blir ca 430 cm Upphovsrätt: Camilla Akraka
Skiss metoo-konstverk. Konstverkets totala höjd blir ca 430 cm Upphovsrätt: Camilla Akraka
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum