We Effect

Pressinbjudan: Mitt i krisen – hur ska Sverige försvara människor som försvarar världen?

Dela

Måndag 27 april klockan 10.00, rapportsläpp och politikersamtal: Regimer använder coronakrisen för att skruva upp förföljelsen av människorätts- och miljöförsvarare. Flera bondeledare har mördats. Vad kan Sverige göra för att stå upp för demokrati, miljö och mänskliga rättigheter i tider av undantagstillstånd?

Måndag den 27 april arrangerar biståndsorganisationen We Effect ett politikersamtal för att diskutera denna fråga. Samtalet inleds med en genomgång av We Effects nya rapport ”Bonde med livet som insats 2020,” som presenterar vittnesmål och statistik från världens farligaste länder för personer som försvarar sin rätt till mark och miljö. Situationen tycks förvärras av coronakrisen och är nära kopplad till kvinnors rättigheter, hållbar matproduktion, biologisk mångfald, och klimatförändringar.

I ljuset av den pågående krisen kommer det efterföljande panelsamtalet med beslutsfattare att ta upp vilken roll Sverige kan spela för att stärka skyddet av demokrati och mänskliga rättigheter. Behövs det ny lagstiftning, nya direktiv till ambassader, eller en särskild räddningsinsats för människor som nu riskerar livet för att de står upp för sina rättigheter?

Samtalet leds av Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect och Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten och vice ordförande för We Effect.

I panelen ingår:
Magdalena Schröder, riksdagsledamot (M)
Yasmine Posio, riksdagsledamot (V)
Kenneth G Forslund, riksdagsledamot (S)
Björn Hummerdal, politisk sakkunnig för Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete (MP)
Ev. kan fler namn tillkomma

Anmäl dig till webbseminariet via Facebook.

++++

We Effect Live sänds via Facebook klockan 15.00-16.00 den 27 april. Där samtalar We Effects generalsekreterare Anna Tibblin med We Effects Colombia-chef Maria Guerra och dokumentärfilmaren Jesper Klemedsson om situationen i världens farligaste land för markförsvarare. Anmäl dig via Facebook.

++++

För ytterligare information eller intervjuer, vänligen kontakta
Anna Koblanck, Medieansvarig, anna.koblanck@weeffect.org, 072-070 17 81
Marcus Lundstedt, Chef Media och Påverkan, marcus.lundstedt@weeffectorg, 072 070 97 21

Bilden visar Conchita Calzado på Filippinerna, som är en av hundratals bönder och urfolksledare världen över som hotas till livet för att de försvarar rätten till sin mark och sin miljö.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect är den svenska kooperationens biståndsorganisation med verksamhet i ett 20-tal länder tillsammans med 200 partnersorganisationer. We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen genom att verka för jämställdhet, klimaträttvisa, hållbar utveckling och hjälp till självhjälp. Organisationen grundades 1958 och är världens största kooperativa biståndsorganisation.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

We Effect och Vi-skogen: Ökat bistånd till biologisk mångfald är välkommet – men inkludera lokalbefolkningen!19.10.2020 09:07:41 CESTPressmeddelande

Biståndsorganisationerna We Effect och Vi-skogen välkomnar biståndsministerns besked om att biståndet framöver i högre grad ska bidra till att restaurera ekosystem där hav, mark och skog har skövlats. - Det här är en jättebra satsning av regeringen. Men helt avgörande för att insatserna ska lyckas är att de sker i samverkan med lokalbefolkningarna, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och Vi-skogen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum