Röda korset

Pressinbjudan: Möte med Internationella rödakorskommittén (ICRC) om kriser som världen inte kan ignorera 2023

Dela
Svenska Röda Korset bjuder in till pressträff med Martin Schüepp, ICRC Director of Operations, som kommer direkt från ukrainska städerna Mykolayiv och Kherson. Vintern för med sig ett oerhört lidande för civilbefolkningen och hjälparbetet har gått in i en krävande fas. Omfattande humanitära insatser pågår och under senaste veckorna har organisationen även fått tillträde av Ryssland respektive Ukraina för besök av krigsfångar.

Martin Schüepp kommer till Sverige för möte med företrädare för regering, Riksdag och myndigheter. På agendan står humanitära hjälpbehov 2023. Idag pågår över 100 väpnade konflikter i världen med stort lidande som följd. Klimatchocker och stigande mat- och energipriser förvärrar situationen ytterligare.  

Miljontals människor är i farozonen när hjälpbehoven i ett dussintals länder från Jemen till Somalia, Afghanistan och Demokratiska Republiken Kongo förväntas öka 2023. Det finns ett desperat behov av ökade hjälpinsatser för att rädda liv och förhindra ytterligare lidande.

Följande ämnen kommer att tas upp på pressträffen:
-Aktuella humanitära kriser i världen
-Hur möta alltmer komplexa kriser med kopplingar till konflikt, klimat och migration
-Den humanitära situationen i Ukraina där ICRC varit på plats sedan 2014

Datum
Torsdag 15 december
Tid
Kl.09.45-10.30
Plats
Våning 4, Svenska Röda Korset, Hornsgatan 54, Stockholm, t-bana: Mariatorget
Anmälan obligatorisk
Senast 13 december, vänligen anmäl närvaro till maude.froberg@redcross.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset levererar humanitär hjälp nära Bakhmut  22.3.2023 15:49:15 CET | Pressmeddelande

Internationella rödakorskommittén (ICRC) levererar välbehövligt humanitärt bistånd till Kostiantynivka och Chasiv Yar som ligger nära Bakhmut, där striderna har varit särskilt intensiva i flera veckor. En annan ICRC-konvoj nådde Selydove, en ort nära frontlinjen. När konvojen kom närmare Kostiantynivka, Chasiv Yar och Selydove blev omfattningen av förstörelsen i området uppenbar. Hem, sjukhus, skolor och infrastruktur har fått stora skador.

Stora civilsamhällesaktörer varnar: Barnfattigdomen ett akut problem15.3.2023 05:58:00 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset, Hyresgästföreningen, Rädda Barnen och Majblomman gör gemensam sak och arrangerar en temadag mot barnfattigdom. Idag den 15 mars möts civilsamhället och politiken på Kulturhuset i Stockholm för att diskutera det akuta läget för allt fler barn och barnfamiljer i Sverige. I samband med temadagen har våra organisationer tagit fram en ny SIFO-mätning. Siffrorna i undersökningen tala sitt tydliga språk: att många barnfamiljer har svårigheter med att tillgodose de mest grundläggande behoven.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum