Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Norrköpings kommun uppmärksammar internationella Romadagen

Dela

I Sverige finns fem nationella minoritetsgrupper, varav romer är en. Onsdag den 8 april uppmärksammar Norrköpings kommun för första gången den internationella Romadagen. Firandet sker med en officiell flaggning på Saltängsbron.

- I Norrköping bor omkring tre tusen romer idag, och Norrköping har varit hemstad för romer sedan 1500-talet. Vi förstår dagens betydelse för dessa personer, och är angelägna om att stärka arbetet med romsk inkludering i Norrköping, säger Lars Stjernqvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

2019 lämnades det in ett medborgarförslag till Norrköpings kommun, om att bli en av de kommuner i Sverige som väljer att flagga på den internationella Romadagen den 8 april. Förslaget antogs av kommunstyrelsen i slutet av 2019.

- Det visar att Norrköpings kommun står bakom oss, och accepterar oss. Vi är väldigt stolta över att dagen kommer att uppmärksammas med hissning av den romska flaggan, säger Seferim Murina, ordförande i föreningen Norrköpings romer.

Norrköpings kommun arbetar tillsammans med romer, för att utveckla det samarbete, som grundar sig i den svenska lagstiftningen, till skydd för nationella minoriteters språk och kultur. Den internationella Romadagen firas över hela världen, till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971.

Representanter från föreningen Norrköpings romer, och kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist, kommer att vara på plats vid flaggningen.

Media är välkomna att närvara!

Medverkande: Lars Stjernqvist (S), kommunstyrelsens ordförande, samt representanter från föreningen Norrköpings romer, bland andra ordförande Seferim Murina.

Datum: onsdag den 8 april
Tid: 15:00
Plats: Saltängsbron

Kontakt:
Seferim Murina
Titel: ordförande föreningen Norrköpings romer
Telefon: 0739-29 31 81

Lars Stjernqvist
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0705-27 26 27

 

____________________________________

Avsändare

Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-970900

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum