Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Norrköpings stadsarkiv firar 50 år

Dela

Nu i veckan är det 50 år sedan Norrköpings stadsarkiv slog upp portarna i rådhuset. Det firas med bland annat utställningar och ett seminarium om hur man forskar i stadsarkivet. Stadsarkivet har dessutom premiär för sin egen bilddatabas och på lördag, som sammanfaller med Arkivens dag, är det öppet hus klockan 10-14.

Buss vid rådhuset, 1968. Foto: Gustav Östman
Buss vid rådhuset, 1968. Foto: Gustav Östman

 Vi hoppas att så många norrköpingsbor som möjligt vill passa på att fira med oss, säger Pernilla Matsson, stadsarkivarie och chef för stadsarkivet. Här på stadsarkivet förvaltar vi en historisk skatt som vi arbetar för att allt fler ska vilja upptäcka och ta del av.

Inflyttningen i arkivlokalerna påbörjades den 14 oktober 1968. Innan dess fanns det inga gemensamma arkivlokaler för förvaring av kommunala arkiv i Norrköping. Det tog tre veckor att flytta in 1000 hyllmeter, och den 5 november för femtio år sedan klev den första besökaren in genom dörren. I arkivlokalerna fanns då plats för 3500 hyllmeter, med utbyggnadsmöjligheter för ytterligare 3000 hyllmeter, vilket beräknades räcka till sekelskiftet.

Vi är kvar i samma arkivlokaler, men har för ett bra tag sedan växt ur rådhuset och använder även två depåer på stan. Sammanlagt finns nu 9000 hyllmeter Norrköpingshistoria samlat i våra lokaler, säger Pernilla Matsson.

Stadsarkivet har öppet alla vardagar för den som själv vill forska och hämta information direkt från kommunens omfattande källa till stadens historia. För att öka tillgängligheten till stadsarkivet öppnar man i samband med 50-årsjubileet även stegvis upp sin bilddatabas.

Det känns väldigt roligt att vi kommit så långt att vi kan börja göra våra bilder tillgängliga via hemsidan, säger Pernilla Matsson. Att allmänheten har rätt till insyn och fri tillgång till offentliga handlingar är en förutsättning för demokratin – därför vill vi på olika sätt göra det enklare att få tillgång till informationen som finns hos oss.

Inledningsvis publiceras 364 bilder från framför allt 20-talet, tagna av fotografen Gustav Lidberg, via stadsarkivets hemsida. Dessa får användas fritt om man uppger källa. Tanken är sedan att fortsätta att lägga upp bilder, vilket kommer att ske stegvis eftersom man behöver granska informationen om bilderna och även undersöka rättigheter innan bilderna publiceras.

Under jubileumsveckan hålls även ett kvällsseminarium på stadsbiblioteket som är öppet för alla. Arkeologen Peter Carelli och författaren och journalisten Johan Perwe kommer då att berätta mer om hur man gör för att forska i stadsarkivet. Under veckan visas även två utställningar. Den ena relaterar till 50-årsjubileet och den andra till Arkivens dag, som i år passande nog har temat ”Fest och glädje”.

Media är välkomna att ta del av jubileumsveckan och utställningarna. Personal finns på plats i stadsarkivet för visning och information onsdag klockan 10-12.

Bilddatabas, Norrköpings stadsarkiv

Fler bilder och fullständigt program för jubileet finns bifogat under "Bilder" och "Dokument"

Kontakt:
Pernilla Matsson (under den 6 november tillgänglig mellan 11-12 samt efter 15:30)
Titel: stadsarkivarie
Telefon: 011-15 11 70

__________________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Buss vid rådhuset, 1968. Foto: Gustav Östman
Buss vid rådhuset, 1968. Foto: Gustav Östman
Ladda ned bild
Prins Carl och prinsessan Ingeborgs silverbröllop på Villa Fridhem, 1922. Foto: Gustav Lidberg
Prins Carl och prinsessan Ingeborgs silverbröllop på Villa Fridhem, 1922. Foto: Gustav Lidberg
Ladda ned bild
Kaktusgruppen i Karl Johans Park, vy mot Refvens grund, 1924. Foto: Gustav Lidberg
Kaktusgruppen i Karl Johans Park, vy mot Refvens grund, 1924. Foto: Gustav Lidberg
Ladda ned bild
Nya torget, 1955. Foto: okänd
Nya torget, 1955. Foto: okänd
Ladda ned bild

Dokument

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum