Norrköpings kommunNorrköpings kommun

Pressinbjudan: Nu invigs Paviljong i Norrköping

Dela

Den 25 september visas Paviljong vid Portalen i Hageby. Paviljong kommer ur ett gräsrotsinitiativ och är ett stort, skulpturalt och ihopflätat bygge i trä som möts i gränssnittet mellan arkitektur, skulptur och social mötesplats.

Paviljong är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Statens konstråd, Portalen och Norrköpings Konstmuseum. År 2016 tog en grupp nyanlända arkitekter och ingenjörer initiativet till ett samarbete tillsammans med Statens konstråd. Bakom initiativet fanns en idé om att stärka mötesplatsen Portalen i Hageby. Gemensamt ritade de och byggde en Paviljong för att skapa en plats där människor från olika delar av Norrköping kunde mötas. Det spanska arkitekturkollektivet Map 13 Barcelona engagerades i processen.

Nu är Paviljong färdig. Det självbärande taket är ett så kallat grid shell, konstruerat av träribbor som böjts med hjälp av fukt. Om dagen reflekterar Paviljong dagsljus och himmel och om natten lyser den som en lykta i mörkret.
Paviljong berör två angelägna frågor. Den sätter ljus på frågor kring hur gräsrotsinitierade byggprojekt kan göras möjliga, och hur asylsökande arkitekters engagemang kan ges konkret inflytande över ett offentligt rum. Den visar också upp ett fantastiskt hantverk och träets inneboende potential – en potential som sällan utnyttjas i dagens byggindustri. Står man under Paviljong ser hela taket ut att röra sig, som ett böljande tyg, säger Joanna Zawieja, arkitekt och ansvarig för konst i stadsutveckling på Statens konstråd. 

Paviljong är en del av regeringssatsningen Konst händer som pågick under tre år, 2016–2018, i miljonprogrammet. Statens konstråds uppdrag var att producera exempel på vad offentlig konst kan vara, utveckla metoder för invånarinflytande och att sprida kunskap om satsningens resultat. 

Media är välkommen till pressträff för att titta på Paviljong.

Datum: fredagen den 25 september
Tid: klockan 13.30
Plats: Portalen, Hageby

Medverkande: På plats finns Olle Johansson, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, några av Portalens deltagare som jobbade med Paviljong, samt representanter från Statens konstråd, Norrköpings Konstmuseum, Hyresbostäder och arkitektkollektivet Map 13 från Barcelona. 

OSA: På grund av rådande pandemi kommer vi att begränsa antalet närvarande till 50 personer, så OSA i tid till Joanna Zawieja, arkitekt, konst i stadsutveckling Statens Konstråd, joanna.zawieja@statenskonstrad.se, 08-440 12 98, senast 24/9.  

 

Kontakt:
Joanna Zawieja
Titel: Arkitekt, konst i stadsutveckling, Statens konstråd
Tel: 08-440 12 98

Mattias Åkeson
Titel: Intendent offentlig konst, Norrköpings Konstmuseum
Telefon: +46 730 782011
____________________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Efter IVO:s granskning – så här arbetar kommunen20.10.2020 18:03:35 CESTPressmeddelande

Det har nu gått en vecka sedan Inspektionen för vård och omsorg (IVO) på en pressträff offentliggjorde sin rapport i ärendet med den treåriga flickan som kallats för Lilla hjärtat. Flickan avled i januari 2020 efter att hon flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar sedan tvångsvården av henne upphört. Så här arbetar Norrköpings kommun nu vidare för att förhindra att någonting liknande händer igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum