Europaparlamentet

Pressinbjudan: Ny klimatlag för sjöfarten

Dela

Europaparlamentariker Jörgen Warborn (M), parlamentets huvudförhandlare för sjöfartens klimatomställning, presenterar vid en pressträff den 22 april sina förslag till ny klimatlag för sjöfarten. Vad innebär förslaget för sjöfarten i Sverige och för svenska rederier?

Hela 75 procent av allt gods som går till och från EU transporteras på fartyg. Sjöfarten sysselsätter 2 miljoner européer och genererar 1 500 miljarder kronor till ekonomin. Sjöfartssektorn står samtidigt för 3-4 procent av utsläppen, och siffran beräknas öka om inte åtgärder vidtas. EU-kommissionen har därför lagt fram ett lagförslag för att tvinga rederierna att gradvis fasa ut de fossila bränslena.

Den svenska Europaparlamentarikern Jörgen Warborn (M) leder Europaparlamentets arbete med sjöfartens klimatomställning ("FuelEU Maritime"). I sin roll som parlamentets huvudförhandlare kommer Jörgen Warborn att leda parlamentets interna förhandlingar för att sedan vara den som företräder parlamentets ståndpunkt i förhandlingarna med medlemsländernas regeringar i ministerrådet. Den 20 april presenterar han sitt förslag i Europaparlamentets transportutskott. På pressträffen den 22 april kommer han att beskriva förslaget och svara på journalisternas frågor.

Varmt välkommen!

Tid: Fredagen den 22 april 2022 kl. 10.00

Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, våning 6 och på zoom

Obligatorisk föranmälan senast den 21 april kl. 18.00 till epstockholm@ep.europa.eu

Deltar du via zoom återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen när du har mailat oss din anmälan.

Nyckelord

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum