Trafikverket

Pressinbjudan: Pyramidformade mattor vid järnvägen ska stoppa genare

Dela

Ingen ska vistas i spårområdet – det är förbjudet, farligt och orsakar stora förseningar. Nu visar Trafikverket de nya pyramidformade gummimattor på Älvsjö station som ska förhindra att människor passerar över järnvägsspåren utan tillstånd. Målet är ökad säkerhet och punktligare tågtrafik.

I länder som Belgien och Storbritannien har mattorna använts med resultatet att genandet över spåren minskat med upp till 98 procent. I Stockholmsregionen är Älvsjö station först ut. Platsen hade förra året 50 förseningstimmar som orsakats av obehöriga personer i spårområdet.

Mattorna ser vassa ut och är obekväma att gå på. De placeras på ytor där problemen med personer som genar är stora. I Älvsjö har mattorna monterats på de södra plattformsändarna.

Trafiken stoppas varje gång en obehörig person observeras i spårområdet. Under 2016 orsakade spårspringet i Sverige tågförseningar motsvarande 100 dagar.

Den 15 juni klockan 10.00 visar vi mattorna för media. Stefan Björkqvist, chef för nationell operativ ledning, berättar om de stora förseningar och samhällskostnader som spårspringet medför och om hur Trafikverket arbetar för ökad säkerhet och punktlighet. Björn Domeij, lokförare på MTR, berättar om hur förekomsten av personer i spårområdet påverkar arbetsmiljön för lokförare.

Tid: 15 juni klockan 10.00

Plats: Älvsjö station, samling vid spärrarna

Kontakter

För mer information kontakta:
Veronika Gustafsson, mediekommunikatör, 010-123 02 35
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum