Skogsstyrelsen

Pressinbjudan: Så ser Sveriges skogar ut om 100 år - räcker skogen?

Dela

Hur ser Sveriges skogar ut om hundra år om vi fortsätter att bruka den som i dag? Räcker den? Hur länge är den en kolsänka? Hur påverkar klimatförändringarna? Vilka effekter ger ett fokus på tillväxt eller på mångfald? På konferensen Vägval för framtidens skogar i Stockholm 26 oktober, presenterar Skogsstyrelsen nya scenarier för kommande 100 år.

Det var 2015 det hände senast och nu kommer återigen en omfattande skoglig konsekvensanalys från Skogsstyrelsen, SKA 2022. Ett faktabaserat underlag för beslut om skogens framtid. Där har myndighetens experter i samarbete med SLU räknat fram ett antal scenarier för hur den svenska skogen påverkas beroende på hur vi väljer att sköta och bruka den, den här gången med ytterligare fokus på klimatförändringarna. Utifrån olika scenarier har skogens utveckling och påverkan beräknats. Dels utifrån hur dagens skogsbruk bedrivs, men också utifrån olika vägval gällande mångfald och tillväxt.

Rapporten innehåller även en studie över virkesbalansen i svenska skogar, Skogsstyrelsens bedömning av den högsta hållbara avverkningsnivån fram till 2035 samt en utveckling för kolbalanserna.

Under konferensen kommer resultaten presenteras av Skogsstyrelsens experter för första gången i sin helhet.

VAR? Stockholm, WTC, Klarabergsviadukten 70, Stockholm
NÄR? 26 oktober, programmet startar 10.00 och avslutas 16.00.

I en paus i presentationen klockan 11.00 och under lunchen 12.45-13.45 finns möjlighet att ställa frågor till rapportförfattarna och Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist.

Vi tar gärna emot din eller redaktionens anmälan till konferensen hit: peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Under konferensen kommer en rad forskare från SLU att reagera på och diskutera rapportens resultat och det blir också en politisk debatt om vägvalen för skogen med politiker från riksdagen.

Rapporten kommer att finnas utskriven för media på plats.

Mer om konferensen här: Konferens SKA 22 - Skogsstyrelsen

Kontakt:

Frågor om konferensen: Vanja Strand, nationell samordnare, Skogsstyrelsen, 0660-26 65 52, vanja.strand@skogsstyrelsen.se

Frågor om SKA-arbetet: Andreas Eriksson, utredare, Skogsstyrelsen, 031-705 62 86, andreas.eriksson@skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsens pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91.
Under kontorstid kan du även nå oss via mejl:  pressjour@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Mer fakta om SKA
I de skogliga konsekvensanalyserna beräknar Skogsstyrelsen på uppdrag av regeringen fram ett antal scenarier med olika inriktning på skogens skötsel och i miljöarbetet för att belysa den framtida virkestillgången och det framtida skogstillståndet. I samband med SKA genomför Skogsstyrelsen en virkesbalansstudie där nuvarande virkesförbrukning ställs mot tillgången i form av den potentiella avverkningsnivån.

Resultatet från de skogliga konsekvensanalyserna används brett i samhället till exempel som underlag för policybeslut av politiker och myndigheter, investeringsbeslut av skogsindustrin, påverkansarbete från intresseorganisationer och för forskning. Varje skoglig konsekvensanalys präglas av sin tids mest aktuella frågor och i dagsläget diskuteras skogens roll i klimatarbetet och hur den ska balanseras mot andra samhällsmål.

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum