Örnsköldsviks Kommun

Pressinbjudan – så ska partnerskap ge vetenskapligt lyft inom Örnsköldsviks kommunkoncern

Dela

I samband med signering av partnerskap mellan Örnsköldsviks kommun och Mittuniversitetet (26 mars) respektive Umeå universitet (8 april) är media välkomna att ta del av hur det samarbete som inleds ska bidra till vetenskapligt baserad verksamhetsutveckling inom Örnsköldsviks kommunkoncern. För universiteten innebär samarbetet konkreta utmaningar för akademisk forskning och en ökad närvaro i samhället.

Örnsköldsviks kommunkoncern inleder strategiska partnerskap med Umeå universitet och Mittuniversitetet. Syftet är att öka den akademiska närvaron i Örnsköldsvik och att möta de kommunala förvaltningarnas och bolagens behov av forskning, utbildning, innovation och kompetensförsörjning. Parallellt får universiteteten tillgång till ett brett spektrum av verksamheter som tillsammans erbjuder samverkan kring finansiering och forskning inom varierande ämnesområden.

Överenskommelsen med Umeå universitet fokuserar på hållbar tillväxt, hälso- och sjukvård samt bioekonomi. Avtalet med Mittuniversitetet riktar, utöver kompetensförsörjning, in sig på samverkan inom tio forskningsområden: lära genom livet, må bra, förvaltningsmodeller, medborgarnytta, smart city, logistik/optimering, digitala tjänster, nya affärsmodeller, miljöteknik och hållbara energilösningar.

– Jag är mycket glad och förväntansfull över dessa samarbeten. Partnerskapen är ett sätt att stärka Örnsköldsviks attraktivitet. Vi kan visa att här finns en kunskapsdriven utveckling. Det sänder viktiga signaler till personer med kvalificerad utbildning som funderar på att söka arbete i Örnsköldsvik, säger Martin Paju, utvecklingsstrateg vid Örnsköldsviks kommun.

Partnerskapet med Mittuniversitetet är utformat som ett avtal som sträcker sig till 2023. Kommunkoncernen och Mittuniversitetet avsätter vardera totalt 750 000 kronor per år till gemensam forskning. Vilka projekt som ska genomföras och finansieras genom avtalet avgörs av en styrgrupp där båda parter är representerade. Överenskommelsen med Umeå universitet löper tills vidare. Där finns inga pengar inskrivna på förhand, finansieringen avgörs för varje projekt.

Media hälsas välkomna till signering och fördjupande information
I samband med att överenskommelserna undertecknas ges media tillfälle att möta representanter från akademi och kommunkoncern som ger sin bild av vad respektive partnerskap kan komma att innebära.

Tisdag 26 mars, kl 11:00 Stadshuset Kronan, lokal Önskan, Järnvägsgatan 6, Örnsköldsvik.
Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet, Per Nylén, kommunstyrelsens ordförande och Pär Lindberg, vd bolagskoncernen Rodret, signerar avtalet mellan Mittuniversitetet och Örnsköldsviks kommun.

Måndag 8 april, kl 12:30 Fjällräven Center, lokal Sportbaren, Viktoriaesplanaden 1, Örnsköldsvik.
Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet, medverkar vid kommunkoncernens ledningsdagar för att hålla en kort presentation av vilka möjligheter som öppnas genom partnerskapet. Därefter, cirka kl 12:45 signerar Hans Adolfsson och kommunstyrelsens ordförande Per Nylén den gemensamma överenskommelsen. Direkt efter signeringen ges media möjlighet att samtala med och ställa frågor till representanter från Umeå universitet och från kommunkoncernen.

Media är välkomna till såväl inledande föredragning som signering och pressträff.

Nyckelord

Kontakter

Martin Paju, utvecklingsstrateg, folkhälso- och kompetensenheten, kommunledningsförvaltningen 073-087 16 29.

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum