TrafikverketTrafikverket

Pressinbjudan: Så ska tågen gå i tid

Dela

Sverige behöver en punktlig järnväg. 9 av 10 tåg är i tid. Det är inte tillräckligt för den enskilde resenären och godstransportören. Nu har Trafikverket tillsammans med järnvägsbranschen ringat in åtgärder som kan eliminera många tusen förseningstimmar.

Idag är 9 av 10 tåg i tid. Inom fem år ska punktligheten öka till 95 procent. I praktiken innebär det en halvering av antalet försenade tåg. Sverige behöver en punktlig järnväg.Varje dag reser 370 000 personer och 180 000 ton gods transporteras med järnvägen.

Arbetet med att säkerställa järnvägens punktlighet är inget nytt. Det har pågått så länge järnvägen har funnits. Under senare år ha flera större satsningar gjorts som har gett positiva resultat. Men de bestående effekterna har varit svåra att nå. Det är detta järnvägsbranschen nu tillsammans förändrar. Tillsammans för tåg i tid handlar om hur man på ett systematiskt, långsiktigt och gemensamt sätt ska arbeta med järnvägens punktlighet. 80 % av alla förseningar kan härledas till åtta områden. Dessa områden utvecklas nu och åtgärder sätts in efterhand. I centrum för arbetet står människors resebehov och näringslivets transportbehov.

Media välkomnas!

När: 7 oktober 2015

Tid: Registrering och kaffe kl. 08:00–09:00. Konferens kl. 09:00–12:00. Medias frågestund kl. 12.00

Var: Konferenssal 11, Elmia, Jönköping, i anslutning till Nordic Rail

PROGRAM OCH HÅLLTIDER

09:00                
Så tycker kunden, Karolina Boholm, SkogsindustriernaChrister Jernström, TiM-pendlarna

Så arbetar vi tillsammans för att få resultat, Styrgruppen för Tillsammans för tåg itid (TTT). Lena Erixon, Trafikverket, Crister Fritzon BTO, Klas Wåhlberg, Swedtrain.

Analysgruppen presenterar årets resultatrapport Mats Gummesson, Trafikverket och Elisabet Spross, Trafikverket.

Presentation av effektområdena
Infrastruktur: Anna Lundman, Trafikverket
Fordon: Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik
Trafikinformation: Britt-Marie Olsson, SJ

10:30                 
Fika
Oberoende granskare Per-Åke Vikman, Trafikanalys, ger sin syn på arbetet.
Frågor från publiken till styrgruppen             

12.00–12.30    
Frågestund; Medias egen tid med föredragshållare
Följande finns på plats vid frågestunden: Lena Erixon (Trafikverket), Crister Fritzon (BTO), Klas Wåhlberg (Swedtrain) och Tommy Jonsson (Trafikverket).

Kontakter

Beisi Sundin, presskommunikatör, Trafikverket, 073-801 24 00
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum