Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Satsning på utbildning i första hjälpen till psykisk hälsa

Dela

Pandemin har bidragit till att den psykiska ohälsan har ökat bland många barn och unga. Därför kommer Norrköpings kommun under hösten att erbjuda utbildningen Mental Health First Aid (MHFA) med inriktning ungdom. Dessutom har Norrköpings kommun nu antaget en ny regional strategi för suicidprevention. Utifrån den kommer en lokal riktlinje för Norrköping nu att tas fram.

Utbildningen Mental Health First Aid (MHFA) med inriktning ungdom ska erbjudas medarbetare som i sin profession möter barn och unga. Det som en del i arbetet med att främja psykisk hälsa och stävja ohälsan.

Fler medarbetare som möter barn och unga behöver stärka sin förmåga att fånga upp hur de mår. Norrköpings kommun kommer att erbjuda utbildningstillfällen i MHFA Ungdom under hösten och våren 2022. Om utbildningen faller väl ut kan ytterligare utbildningstillfällen komma att erbjudas framöver

Samtidigt har nu kommunstyrelsen antagit en ny regional strategi för suicidprevention i Östergötlands län. Strategin är framtagen tillsammans av länets kommuner och ett flertal organisationer och myndigheter i Östergötland. Strategin är tänkt att utgöra en gemensam vägvisare för det suicidpreventiva arbetet i Östergötlands län. I samband med beslutet har kommunstyrelsen även gett kommunstyrelsen kontor i uppdrag att tillsammans med verksamhetskontoren ta fram en kommunövergripande riktlinje för suicidprevention.

Media hälsas välkomna till pressträff!

Datum: 12 oktober
Tid: klockan 11:00
Plats: Torgrummet i Rådhuset

Medverkande: Kommunalråd med ansvar för Folkhälsofrågor Eva-Britt Sjöberg (KD). Sara Birgersson, folkhälsostrateg, Norrköpings kommun.

Efter pressträffen finns möjlighet att träffa några av de instruktörer som idag jobbar med MHFA vuxna och äldre i Norrköpings kommun. Om intresse för detta finns behöver vi veta detta senast tisdag 12 oktober klockan 10:00. Maila föranmälan till sara.birgersson@norrkoping.se.

Kontakt:
Eva-Britt Sjöberg (KD)
Titel: kommunalråd med ansvar för Folkhälsofrågor
Telefon: 076-762 03 53

Sara Birgersson
Titel: folkhälsostrateg
Telefon: 011-15 68 61

Mental Health First Aid (MHFA)

  • Är en metod utvecklad i Australien.
  • Finns med inriktning ungdom, vuxna samt äldre.
  • Tanken bakom utbildningen är snarlig den för första hjälpen-utbildning. Att ge kursdeltagarna kunskaper som gör att hen kan rycka in och ge en första hjälp tills den drabbade fått professionell hjälp.
  • Idag genomför Norrköpings kommun utbildningar med inriktning vuxna och äldre inom vård- och omsorgskontoret.

__________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 070-584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Problem med elevjournaler anmäls enligt lex Maria20.10.2021 17:00:00 CEST | Pressmeddelande

Elevhälsans medicinska insatser gör en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anmälan gäller brister i överföringen av elevuppgifter från systemet som används för skolans administration till verksamhetssystemet för elevernas medicinska journaler. Ett hundratal elever inom grund- och gymnasieskolorna har antingen fått sin journal på fel skola, journaler på två skolor samtidigt eller ingen journal alls.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum