Sida

Pressinbjudan: Sida och 50 år av utvecklingssamarbete med Bangladesh

Dela

Sverige har i 50 år haft utvecklingssamarbete med Bangladesh och stödet har genom åren varit omfattande till många av landets utmaningar. Biståndsmyndigheten Sida har bland annat finansierat framtagandet av koleravaccin, arbetat fram cyklonskydd som betydligt minskat riskerna för boende i översvämningsdrabbade områden och med ett gasnät som minskat både avskogning och konflikter i flyktinglägren för Rohingyas i Cox’s Bazar. Sida vill uppmärksamma denna milstolpe med ett panelsamtal där Sveriges ambassadör, Sidas biståndschef i Bangladesh, Bangladeshkännare och samarbetspartners inom civilsamhälle, akademi, myndigheter och näringsliv deltar.

Sverige började sitt utvecklingssamarbete med Bangladesh 1972 då landet präglads av fattigdom och stora utmaningar med mödradödlighet och översvämningar. Foto, copyright: iStock/Eduardo1961
Sverige började sitt utvecklingssamarbete med Bangladesh 1972 då landet präglads av fattigdom och stora utmaningar med mödradödlighet och översvämningar. Foto, copyright: iStock/Eduardo1961

Datum: onsdag 4 maj, 2022

Tid: 14.00–17.00

Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm

Anmälan:press@sida.se eller inga-lill.hagberg@sida.se, eller tel. 08-698 55 55

Länk: https://youtu.be/-pfgYCq1SMU

Biståndsmyndigheten Sida inledde samarbetet med Bangladesh ett år efter självständigheten 1971, då nästan alla bangladeshier levde i fattigdom och landet plågades av svält och översvämningar. Den politiska situationen i landet var instabil och den årliga ekonomiska tillväxten minskade med 14 procent.

Sida har genom åren bland annat finansierat framtagandet av koleravaccin, arbetat fram cyklonskydd som betydligt minskat översvämningsrisker för boende i kustnära områden och med ett gasnät som minskat både avskogning och konflikter i flyktinglägren för Rohingyas i Cox’s Bazar. Sida har bidragit till att bygga upp landets hälsosystem, med särskilt fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och på att stärka barnmorskornas roll för att rädda liv på mammor och barn vilket är några av förklaringarna till att mödradödligheten sjönk betydligt mellan åren 2001-2011.

Eftermiddagen avslutas med ett mingel där det också finns tid för intervjuer. Det kommer även att finnas ett mötestorg där såväl Sida som ISP, FOJO, Rädda Barnen och Röda Korset kommer att vara tillgängliga för frågor och intervjuer.

Programmet:

Moderator: Görrel Espelund, journalist och författare

14:00–14:20 Inledningstal
Carin Jämtin, Sidas generaldirektör, hälsar välkommen
Matilda Ernkrans, biståndsminister
Alexandra Berg von Linde, Sveriges ambassadör till Bangladesh
Md. Nazmul Islam, Bangladeshs ambassadör till Sverige, Norge och Finland

14:20–15:00 Utvecklingssamarbetets framgångar: 50 år av innovationer
Grameen Bank: Bengt Liljenroth, tidigare biståndsråd i Bangladesh, Sida
Koleravaccin: Jan Holmgren, professor, Göteborgs universitet och tidigare styrelsemedlem International Centre for Diarrhoeal Disease Research, Bangladesh
Cyklonskydd: Björn Eder, tidigare chefsdelegat för Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationen, Bangladesh
Gasnät mot avskogning och konflikter: Matilda Svensson, samordnare för humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete – Cox's Bazar, Sida

15:00–15:15 Paus

15:15–15:50 Glimpses of Cooperation Today – Opportunities and Challenges
Jenny Fagerlin, Senior Sustainability Advisor, H&M Group
Rondi Anderson, Midwifery Specialist, United Nations Population Fund, Bangladesh
Göran Holmqvist, Director, Department for Asia, Middle East and Humanitarian Assistance, Sida
Khodeja Sultana, Country Director, Diakonia Bangladesh

15:50–16:00 Avslutningsord
Carin Jämtin, Sidas generaldirektör

16:00–17:00 Mingel och utställning

Vi ser fram emot en eftermiddag med inspirerande talare, fördjupad kunskap, dialog och nätverkande tillsammans med våra partner.

Varmt välkommen!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sverige började sitt utvecklingssamarbete med Bangladesh 1972 då landet präglads av fattigdom och stora utmaningar med mödradödlighet och översvämningar. Foto, copyright: iStock/Eduardo1961
Sverige började sitt utvecklingssamarbete med Bangladesh 1972 då landet präglads av fattigdom och stora utmaningar med mödradödlighet och översvämningar. Foto, copyright: iStock/Eduardo1961
Ladda ned bild

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Världens första orange obligation ska mobilisera hundratals miljoner30.11.2022 05:45:00 CET | Pressmeddelande

En av utmaningarna i fattigdomsbekämpning är kvinnors tillgång till kapital. Exempelvis har kvinnoägda företag i låg- och medelinkomstländer svårt att få tillgång till lånefinansiering. För att bidra till att möta utmaningen går en svensk garanti till världens första orange obligation som ger små och medelstora kvinnoägda företag möjlighet att låna totalt 600 miljoner kronor.

Mer stöd till Somalia på gränsen till svältkatastrof6.10.2022 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Somalia har drabbats av den värsta torkan på 40 år och 6,4 miljoner människor är i behov av mat enligt FN:s kontor för humanitärt bistånd - som nu varnar för en svältkatastrof, mer allvarlig än under svältkatastrofen 2010–2011 på Afrikas Horn då mer än 250 000 somalier dog. Situationen är mycket allvarlig och biståndsmyndigheten Sida har nu beslutat om humanitärt stöd på 40 miljoner kronor, och har hittills i år bidragit med 226 miljoner till den svåra krisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum