Trafikverket

Pressinbjudan: Spårbyteståget Ostkustbanan Gävle - Söderhamn

Dela

Media välkomnas att besöka upprustningen av järnvägen mellan Gävle och Söderhamn. På plats finns det 850 meter långa spårbyteståget och Trafikverkets projektledare. Den 2 augusti startade det stora spårbytet.

850 meter långt spårbyteståg
Att genomföra ett spårbyte är en stor teknisk apparat som kräver omfattande maskinresurser och personal. Spårbyteståget som används vid arbetet lägger inte bara ny räls, utan även nya slipers och ny makadam (krossad sten). På en dag läggs ungefär en kilometer nytt spår.
I början av augusti anländer det 850 meter långa spårbyteståget till Ljusne. Efter ett par veckor kör det ner till Strömsbro i Gävle för att sedan gå norrut.

Media välkomnas
Media bjuds in till ett besök vid spårbytet som kommer att pågå vid Sunnäsbruk, cirka en mil söder om Vallvik. Besöket vid spårbytesplatsen pågår som längst i cirka en timme.

Tid: Onsdagen den 11 augusti klockan 09.30
Plats: Samlingsplats vid Trafikverkets platskontor; Fabriksvägen 53, Norrsundet. Därifrån tar det cirka 30 minuter att ta sig till spårbytet med bil.

Anmäl intresse till Trafikverkets projektledare Adam Larsson senast tisdag 10 augusti.
Vid mötet: Följ folkhälsomyndighetens rekommendationer angående covid-19. 

OBS! Detta är en inbjudan till endast media.

Det 40 år gamla spåret har gjort sitt och nu är det dags för en ordentlig upprustning. Förutom sex mil nytt spår blir det även flera nya, moderna växlar med värme och snöskydd. Resultatet kommer att bli en mer stabil och punktlig järnväg där tågen går tystare och komforten för resenärerna ökar.

För att byta spåret behövs det 125 000 meter räls, 105 000 sliprar, 62 000 ton makadam (krossad sten) och sex moderna växlar med värme och snöskydd.

Kontakter

Adam Larsson, projektledare, Trafikverket, 010-123 06 22, adam.b.larsson@trafikverket.se
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum