Sida

Pressinbjudan: Stockholm Internet Forum, SIF19: Det krympande demokratiska utrymmet online - mobilisering för ett fritt, öppet och säkert internet

Dela

Sedan ett antal år tillbaka har det demokratiska utrymmet online krympt och läget är både allvarligt och akut. Repressiva åtgärder har ökat mot det civila samhället, journalister, minoriteter och andra förändringsaktörer.

Vi står vid ett vägskäl; ska internet ska vara en tillgång för att stärka demokratin – eller ska det tillåtas vara ett verktyg för att begränsa och krympa det demokratiska utrymmet. Färdriktningen sätt nu och frågorna är många: Hur ska vi kunna garantera ett fritt, öppet och säkert internet? Hur gör vi för att fler människor, särskilt kvinnor, får tillgång till internet? Hur ser ansvaret ut? Går det att stärka ansvarsutkrävandet för brott mot de mänskliga rättigheterna online?

Dessa frågor kommer att diskuteras på Stockholm Internet Forum, SIF19, som arrangeras för sjätte gången. Under två dagar kommer 500 nätaktivister, journalister och andra demokratiföreträdare från närmare 100 länder att diskutera internets roll som positiv kraft för utveckling och demokrati och hur de bakslag vi ser idag kan hanteras. Deltagarna kommer från länder som Afghanistan, Colombia, Etiopien, Haiti, Indien, Israel, Myanmar, Palestina, Tanzania, Turkiet, Venezuela och Zimbabwe.

Sidas generaldirektör Carin Jämtin inledningstalar på SIF, och andra talare är Kate Gilmore som är FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Agnes Callamard som är FN:s särskilda rapportör för utomrättsliga avrättningar, och som har i uppdrag att utreda mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi för FN:s räkning., Clément Nyaletsossi Voule, FN:s specielle rapportör för rätt till organisations- och mötesfrihet, utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Peter Eriksson samt Alex Walden som är Global Policy Lead for mänskliga rättigheter och yttrandefrihet på Google.

Några intressanta deltagare är den rysk-brittiske journalisten Peter Pomorantsev, aktivisten Melanio Escobar från Venezuela som samlar gräsrotsjournalister för att sprida nyheter som statsmedia inte tar upp, Ei Myat Noe Khin och Yatanar Htun som är nyckelpersoner i den nya digitala rörelsen i Myanmar/Burma, etiopiska Berhan Taye från organisationen AccesNow som leder den globala kampanjen #KeepItOn för att stoppa internetavstängningar och Luis Fernando Garcia, chef för ett nätverk som försvarar digitala rättigheter i Mexiko.

När: 16 maj kl. 08.45 - 17.00 och 17 maj kl. 09.00-13.30. Registrering från kl. 08.00 den 16 maj.

Var: Stockholm City Conference Center, Barnhusgatan 12–14, Stockholm. T-bana T-centralen eller Hötorget.

Länk till programmet med deltagarlista och övrig info finns här

Stockholm Internet Forum 2019 arrangeras av Sida med generaldirektör Carin Jämtin som värd. Alla paneldiskussioner sänds live på www.stockholminternetforum.se och det finns möjlighet att på Twitter ställa frågor till panelerna genom att använda hashtaggen #SIF2019.

Hela arrangemanget är öppet för media och ackreditering sker via mail till inga-lill.hagberg@sida.se vid Sidas presstjänst.

För mer information eller bokning av intervjuer; kontakta Inga-Lill Hagberg, telefon: 0706-27 60 98 eller mail: inga-lill.hagberg@sida.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Stora förväntningar på nytt globalt nätverk för hållbara investeringar15.4.2019 21:00:00 CESTPressmeddelande

Idag, den 15 april 2019, presenteras nätverket Global Investors for Sustainable Development, GISD. Världen behöver investeringar på 90 biljoner dollar (alltså 90 följt av tolv nollor) för att kunna nå målen i Agenda 2030. Det är också viktigt för investerarna att se hållbara möjligheter att placera pengar, samt att använda de 17 globala målen för att identifiera hållbarhetsrisker. Därför presenterar FN det nya nätverket, som bland annat inspirerats av det svenska nätverket Swedish Investors for Sustainable Development SISD.

Sida ger stöd till cyklondrabbade i Moçambique, Malawi och Zimbabwe26.3.2019 18:38:47 CETPressmeddelande

Hjälpbehoven är enorma efter cyklonen Idais framfart där stora landområden har lagts under vatten, förstört byggnader och raserat infrastruktur. Katastrofen har krävt ett stort antal människoliv, många saknas fortfarande och hundratusentals har blivit hemlösa. Sida ger nu snabba stöd till både koordinering av hjälpinsatser och till akuta insatser för drabbade. Sida ger också stöd till den svåra torkan som samtidigt pågår i västra Zimbabwe med nära 3 miljoner mycket svårt undernärda.

Pressinbjudan: Ingen ska lämnas utanför – men hur? Seminarium om funktionsnedsättning i biståndet25.3.2019 13:36:53 CETPressinbjudan

I dag lever en miljard människor med någon form av funktionsnedsättning, enligt FN:s utvecklingsprogram. Att ingen ska lämnas utanför och att mänskliga rättigheter ska respekteras är en central fråga. De globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 är tydliga med att personer med funktionsnedsättning inkluderas. Svenskt bistånd ska nå de allra fattigaste och mest marginaliserade genom att utgå från deras perspektiv. Men hur gör vi det? Och vad händer om vi inte gör det? När: torsdag 28 mars, 2019 Tid: 09:30 – 12:00 (Registrering från kl. 09:00) Plats: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Arrangörer: Sida, MyRight och Myndigheten för delaktighet Det finns ett tydligt samband mellan fattigdom, utveckling och funktionsnedsättning. Människor med funktionsnedsättningar löper större risk att bli fattiga – samtidigt som fattigdom kan leda till en ökad risk för funktionsnedsättning. I flera samhällen tillhör personer med funktionsnedsättning de mest stigmatiserade, diskriminerade och marginaliserade gru

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum