Sida

Pressinbjudan: Stockholm Internet Forum, SIF19: Det krympande demokratiska utrymmet online - mobilisering för ett fritt, öppet och säkert internet

Dela

Sedan ett antal år tillbaka har det demokratiska utrymmet online krympt och läget är både allvarligt och akut. Repressiva åtgärder har ökat mot det civila samhället, journalister, minoriteter och andra förändringsaktörer.

Vi står vid ett vägskäl; ska internet ska vara en tillgång för att stärka demokratin – eller ska det tillåtas vara ett verktyg för att begränsa och krympa det demokratiska utrymmet. Färdriktningen sätt nu och frågorna är många: Hur ska vi kunna garantera ett fritt, öppet och säkert internet? Hur gör vi för att fler människor, särskilt kvinnor, får tillgång till internet? Hur ser ansvaret ut? Går det att stärka ansvarsutkrävandet för brott mot de mänskliga rättigheterna online?

Dessa frågor kommer att diskuteras på Stockholm Internet Forum, SIF19, som arrangeras för sjätte gången. Under två dagar kommer 500 nätaktivister, journalister och andra demokratiföreträdare från närmare 100 länder att diskutera internets roll som positiv kraft för utveckling och demokrati och hur de bakslag vi ser idag kan hanteras. Deltagarna kommer från länder som Afghanistan, Colombia, Etiopien, Haiti, Indien, Israel, Myanmar, Palestina, Tanzania, Turkiet, Venezuela och Zimbabwe.

Sidas generaldirektör Carin Jämtin inledningstalar på SIF, och andra talare är Kate Gilmore som är FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Agnes Callamard som är FN:s särskilda rapportör för utomrättsliga avrättningar, och som har i uppdrag att utreda mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi för FN:s räkning., Clément Nyaletsossi Voule, FN:s specielle rapportör för rätt till organisations- och mötesfrihet, utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Peter Eriksson samt Alex Walden som är Global Policy Lead for mänskliga rättigheter och yttrandefrihet på Google.

Några intressanta deltagare är den rysk-brittiske journalisten Peter Pomorantsev, aktivisten Melanio Escobar från Venezuela som samlar gräsrotsjournalister för att sprida nyheter som statsmedia inte tar upp, Ei Myat Noe Khin och Yatanar Htun som är nyckelpersoner i den nya digitala rörelsen i Myanmar/Burma, etiopiska Berhan Taye från organisationen AccesNow som leder den globala kampanjen #KeepItOn för att stoppa internetavstängningar och Luis Fernando Garcia, chef för ett nätverk som försvarar digitala rättigheter i Mexiko.

När: 16 maj kl. 08.45 - 17.00 och 17 maj kl. 09.00-13.30. Registrering från kl. 08.00 den 16 maj.

Var: Stockholm City Conference Center, Barnhusgatan 12–14, Stockholm. T-bana T-centralen eller Hötorget.

Länk till programmet med deltagarlista och övrig info finns här

Stockholm Internet Forum 2019 arrangeras av Sida med generaldirektör Carin Jämtin som värd. Alla paneldiskussioner sänds live på www.stockholminternetforum.se och det finns möjlighet att på Twitter ställa frågor till panelerna genom att använda hashtaggen #SIF2019.

Hela arrangemanget är öppet för media och ackreditering sker via mail till inga-lill.hagberg@sida.se vid Sidas presstjänst.

För mer information eller bokning av intervjuer; kontakta Inga-Lill Hagberg, telefon: 0706-27 60 98 eller mail: inga-lill.hagberg@sida.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Finansjättar går samman i globalt nätverk – lovar biljontals dollar i investeringar för att nå de Globala målen.17.10.2019 07:00:00 CESTPressmeddelande

FN:s generalsekreterare António Guterres presenterar nu det nya globala nätverket för stora investerare, Global Investors for Sustainable Development, GISD. Det består av 30 vd:ar för några av världens största banker, investerare och finansiella aktörer. Under två års tid åtar de sig att arbeta för att frigöra biljontals dollar och satsa dem för att uppnå de Globala målen i Agenda 2030.

Pressinbjudan Utvecklingsforum: Jämställdhet i motvind - hur vänder vi trenden?9.10.2019 10:21:22 CESTPressinbjudan

Jämställdhet är en grundläggande förutsättning för att minska fattigdom och förtryck, och svenska aktörer gör ett viktigt arbete för att driva frågan internationellt. Stora framsteg har gjorts genom åren och just nu ser vi nya kraftfulla rörelser på olika håll i världen: #niunamenos kamp mot könsrelaterat våld i Latinamerika, massprotester mot våldtäkt i Indien och Sydafrika, Women’s marches i USA och inte minst Metoo-rörelsens globala genomslag. Samtidigt är motståndet hårt i en allt mer polariserad värld: Regeringar ser organisationer som kämpar för kvinnors rättigheter som ett hot och hela jämställdhetsbegreppet ifrågasätts. Istället betonas en mer traditionell syn på män och kvinnor, som exkluderar personer med könsöverskridande identitet eller annan sexuell läggning. Det gör Sveriges röst viktigare än någonsin. Vilka är då lösningarna som behövs för att motverka de trender som ifrågasätter jämställdhet? Och hur kan vi stötta dem som går i bräschen för arbetet? Det är några frågor

Biståndsminister Peter Eriksson inviger Sverige i världen24.6.2019 07:00:00 CESTPressinbjudan

Biståndsminister Peter Eriksson inviger Almedalens globala mötesplats "Sverige i världen” och deltar i det inledande seminariet om hoten mot demokratin och de journalister som försvarar den. Hotet mot journalister är också i fokus med det förhörsrum som monterats upp. Här kliver du själv in i rollen som hotad och fängslad journalist och utsätts för ett tufft förhör utfört av professionella förhörsledare.

Torka riskerar att leda till matkris i Somalia – Sida agerar förebyggande19.6.2019 12:14:30 CESTPressmeddelande

Stora delar av östra Afrika har drabbats av torka, och värst drabbat är Somalia. Nästan tre miljoner människor lider av brist på vatten, och det påverkar också tillgången till mat. Sida beslutar nu att utöka sitt stöd till landet med 50 miljoner kronor via UNICEF och FN:s humanitära landfond. Förhoppningen är att insatser i tid kan bidra till att avstyra en akut hungersnöd i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum