Sida

Pressinbjudan: Stockholm Tax Conference – Skatt som en nyckel till utveckling

Dela
Skatter bygger välfärdssamhällen och bidrar till utveckling och fattigdomsminskning och det krävs minst 15% av ett lands BNP i skatteintäkter för att skapa grundläggande infrastruktur, hälsovård och skolor. Men det globala skattebortfallet är stort, uppskattningsvis mellan 100 och 240 miljarder USD enligt OECD. Många av världens länder behöver hitta lösningar och utveckla myndigheternas sätt att ta in, förvalta och fördela skatt. Sida anordnar tillsammans med Skatteverket och på uppdrag av regeringen Stockholm Tax Conference med deltagare från omkring 160 länder för att öka kunskapen om hur en effektiv och välfungerande skatteförvaltning kan byggas upp och hur skatt kan bidra till att nå de globala målen för hållbar utveckling.

Under Financing for Development-mötet i Addis Abeba i juli 2015 underströks behovet av att öka länders skatteinkomster för att utveckla länderna och för att nå Agenda 2030 och de Globala Målen. 41 länder och 15 organisationer har skrivit under mötets åtagande om att fram till 2020 dubblera det tekniska stöd som ska förbättra skatteuppbörden i utvecklingsländernaa. FN:s generalsekreterare har också utsett 2018 till det år då världssamfundet särskilt ska fokusera på finansieringen av Agenda 2030.

För att diskutera frågorna om hur man bygger upp och ökar kapaciteten i skattefrågor i låg- och medelinkomstländer anordnas Stockholm Tax Conference av biståndsmyndigheten Sida och Skatteverket på uppdrag av Sveriges regering genom Finansdepartementet och Utrikesdepartementet.

Här kommer goda exempel från exempelvis Botswana och Senegal att lyftas fram. Men också hur man genom partnerskap regionalt och internationellt kan möta de stora utmaningar som finns vad gäller till exempel skatteflykt och penningtvätt.

Transparens, att göra det möjligt för media och medborgare att få inblick i och granska hur myndigheter tar in och använder skatt, kommer att diskuteras. Ett annat aktuellt ämne gäller digitalisering av skattesystemen och vad det kan innebära.

Konferensen inleds av finansminister Magdalena Andersson, biståndsminister Isabella Lövin, Sidas generaldirektör Carin Jämtin och Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm.

Några av de andra intressanta deltagarna är Sydafrikas tidigare president Thabo Mbeki, som ska tala om ”The importance of political leadership for domestic resource mobilization”, James A Brumby, Senior Director, Governance, World Bank, Felix Fernandez Shaw, EU-kommissionen DEVCO, Darma Romero, Head of Exchange of Information, General Revenue Directorate, Ministry of Econony and Finance, Panama, Elfrieda Stewart Tamba , Commissioner General Liberia, Liberia Revenue Authority, co-chair ATI, Steering Committee, Monica Bhatia, Head of Secretariat, Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes.

Inbjudan har gått ut till 500 deltagare från 160 länder och media är välkomna att bevaka konferensen.

Programmet för konferensen:www.stockholmtaxconference2018.se

När: 30–31 maj 2018

Var: Stockholm Waterfront Congress Centre, Nils Ericsons Plan 4, Stockholm, T-bana: T-Centralen och Stockholm Central.

Mer information och anmälan: Pressekreterare Inga-Lill Hagberg på Sidas presstjänst, tel.0706-27 60 98 eller inga-lill.hagberg@sida.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Humanitärt stöd fördelas till 30 humanitära kriser22.4.2024 13:34:30 CEST | Pressmeddelande

Människors humanitära behov fortsätter öka på grund av fler konflikter, ökade brott mot internationell rätt, och att klimat- och naturkatastrofer blivit vanligare och mer omfattande. Allt fler människor lever i hungersnöd, på flykt från sina hem och under hot om våld och förtryck. Sverige genom Sida fördelar nu 4,3 miljarder kronor till 30 humanitära kriser genom 19 humanitära partner. De kriser som får mest stöd är DR Kongo, Afghanistan, Sudan, Jemen och Etiopien.

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye