Stockholms stad

Pressinbjudan: Stockholms stad belönar mänskliga rättigheter genom Katarina Taikon-priset

Dela

På årsdagen av första av utgivningen av Katarina Taikons bok ”Zigenerskan” (3 oktober 1963) delar Stockholms stad ut Katarina Taikon-priset som hyllar insatser för mänskliga rättigheter. Syftet är att varje år uppmärksamma och belöna människorättsförsvarare som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad. Prissumman är 100 000 kr.

Nomineringen till priset har varit öppen och pågått mellan 16 maj och 4 juli. Över hundra förslag har inkommit och en jury har valt ut vem som ska vinna priset. Juryn består av:

 • Sissela Nordling Blanco (Fi), ordförande i kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter
 • Angelica Ström, dotter till Katarina Taikon
 • Lawen Mohtadi, författare och filmare
 • Ihsan Kellecioglu, rådgivare inom socioekonomiskt utsatthet på Rädda Barnen
 • Alexander Gabelic, ordförande i svenska FN-förbundet och särskilt sakkunnig i kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter


  Prisutdelning
  Prisutdelning sker i Stadshuset, Gyllene salen måndag den 3:e oktober och startar klockan 17.30. Konferencier är Alexandra Pascalidou och priset delas ut av juryns ordförande Sissela Nordling Blanco, ordförande i kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter.

  Det blir underhållning med barn från Kulturskolan i Stockholm - El Sistema, Spoken word artisten Sara Nazari, samt traditionell romsk musik med Amé sam rom. Inbjuden huvudtalare är mänskliga rättighetskämpen och en av 2016:s sommarpratare, Gloria Ray Karlmark.

  Värd för kvällen är kommunfullmäktiges ordförande Eva-Louise Erlandsson Slorach.

  Media är välkommen att delta och intervjua årets prisvinnare. Prisvinnarna tillkännages först under ceremonin. Ett pressmeddelande med årets pristagare skickas ut senare ikväll, måndag den 3:e oktober.

  Kontakt
  Anmälan och information om ceremonin
  David Khabbazi, Kommunikationsenheten, Stadsledningskontoret
  E-post: david.khabbazi@stockholm.se
  Tfn: 08-508 29 386

  Kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter och jury för Katarina Taikon-priset:
  Zandra Bergman, pressekreterare, Feministiskt initiativ 
  E-post: zandra.bergman@stockholm.se
  Tfn: 0761-22 91 75

Dokument

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss till exempel i skolan, på äldreboenden, i parken och när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med en hög grad av decentraliserat ansvar. Det innebär att besluten i stor utsträckning fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

YH-utbildning på Frans Schartaus Handelsinstitut når topp tio i kvalifikationsnivå, motsvarar kandidatexamen20.4.2018 10:28Pressmeddelande

Frans Schartaus Handelsinstituts YH-utbildning inom Hotel Management har i samband med den senaste beviljandeomgången från Myndigheten för Yrkeshögskolan fått en placering i kvalifikationsramverket på nivå SeQF6*. Det innebär att de studerande som läser Hotel Management får en Kvalificerad yrkeshögskoleexamen, som i det nya ramverket är placerad på samma nivå som en kandidatexamen. Det gör de studerande mycket attraktiva på arbetsmarknaden och blir en trygg väg mot jobb.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum