Trafikverket

Pressinbjudan: Största spårbytet på flera decennier drar igång i Dalarna

Dela

Med start måndagen den 10 augusti inleder Trafikverket det största spårbytet i Dalarna på många år. Under fem veckor ska spåren mellan Avesta-Krylbo och Hedemora station bytas ut, vilket medför ökad kapacitet och kvalitet för resenärer och godstransportörer.

Nu anländer ett kilometerlångt spårbyteståg till Avesta-Krylbo.Att genomföra ett spårbyte är en stor teknisk apparat som kräver omfattande maskinresurser och personal.

Media välkomnas tisdag den 11 augusti
Media bjuds in till ett besök vid spårbytet som pågår söder om Hedemora station. Besöket vid spårbytesplatsen pågår som längst i cirka en timme.
Samlingsplats för gemensam avresa: Hedemora Resecentrum
Tid: Tisdag den 11 augusti klockan 13.00

Drygt två mil spår byts ut för en pålitligare järnväg
Med start den 10 augusti och fem veckor framåt ska 21 kilometer spår bytas ut på Dalabanan, med start strax norr om Avesta-Krylbo station. Slutdestinationen är i höjd med infarten till Hedemora station. Arbetet innebär att räls, slipers, makadam och växlar byts ut mot nytt material. Spårbytet är en av de mer omfattande förbättringarna som sker på Dalabanan. Nya spår minskar driftstörningar och skapar en mer robust och pålitlig järnväg.

Samtidigt som spåren byts ska en ny järnvägsbro byggas över Sätervägen i Solvarbo. Det nuvarande spåret närmar sig sin tekniska livslängd och risken för trafikstörningar ökar. Spårbytet ger en mycket mer driftsäker anläggning.

Smidigare resa
När arbetet är färdigt i mitten av september får tågresenärerna en smidigare resa på sträckan. I Snickarbo och Hedemora placeras nya spårväxlar som ger kortare mötestider för tåg som möts.  Resenärerna får då kortare väntetider vid stationerna.

Tågtrafiken stoppas under arbetet
Spårbytet pågår vecka 33–37, och då är järnvägssträckan mellan Avesta och Borlänge avstängd för tågtrafik. Trafikverket hänvisar resenärer till tågbolagen för mer reseinformation.

Kontakter

Peter Björklund, projektledare, Trafikverket, 010-123 20 40
Kontakt för besök: Stefan Bratt, kommunikatör, Trafikverket, 0703-99 97 08
Anmäl gärna, om möjligt, om ni tänker delta i besöket.

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum