Svenska Curlingförbundet

Pressinbjudan: Svenska Curlingförbundet bjuder in till pressträff med de svenska landslagen inför EM-premiären i Helsingborg

Dela

250 tävlande från 26 länder laddar som bäst för Curling-EM i Helsingborg. Mästerskapet startar lördag 16 november och avslutas med finaler lördag 23 november. Det är femte gången Sverige valts som värd för curling-EM och första gången det hamnar i södra Sverige.

Var: Olympiarinken, Mellersta Stenbocksgatan 16, Helsingborg
När: Fredag 15 november 2019. Klockan 14:30-15:30

Anmäl gärna ert deltagande via e-post till stefan.lund@curling.se

Vi erbjuder också möjligheten att delta på pressträffen som videokonferens. Samma där, anmäl ert deltagande via e-post till stefan.lund@curling.se så skickas inloggningsuppgifter. 

Sverige har stolta traditioner med mängder av medaljer i både, VM, OS och EM. Regerande EM-mästare för damer är Sverige med lag Anna Hasselborg. På herrsidan tog Sverige med lag Niklas Edin fyra raka guld innan Skottland förra året hamnade överst på prispallen. 

Förbundskapten Maria Prytz startade sin tjänst i september och nu väntar det första mästerskapet som ansvarig för den svenska truppen 

– Att börja mitt uppdrag som förbundskapten på hemmaplan med två så pass starka svenska lag känns om en fantastisk möjlighet. Min roll är att se till att allt runt lagen fungerar så bra som möjligt och att de har allt stöd de behöver för att prestera och fokusera på curling, säger Maria Prytz.

Hoppas på svensk succé med dubbla guld

– Båda lagen har medaljkapacitet. Allt ska stämma för att det ska bli två guld, men vilken succé det vore att ta dubbla guld på hemmaplan! De svenska lagen tillhör favoritlagen tillsammans med Schweiz och Skottland på både herr- och damsidan. Men finns fler lag som kan visa framfötterna på ett EM, säger Maria.

För Team Hasselborg är det första stora mästerskapet på hemmaplan. Det här är ett lag som växer av att ha stöd omkring sig. De här är fjärde säsongen tillsammans och har laget haft stora framgångar under de åren med bl.a OS-guld och EM-guld 2018. Laget har under hösten visat stabilitet med flera topp-placeringar på världstouren och den gångna helgen visade de att formen är på topp. I kanadensiska Pictou County tog laget sin tredje titel på proffstouren GrandSlam efter finalseger 8-5 mot Team Einarson, Kanada. 

Team Edin är ett lag med en enorm förmåga att toppa formen till mästerskap och i laget finns stor mästerskapsrutin. Hösten har innehållit både framgångar och motgångar vilket är helt naturligt när det är ett par år kvar till nästa OS och lagen är i en fas av utveckling. Det är under mästerskap som det här laget brukar leverera som bäst. Här plockar herrlaget fram sin erfarenhet och vet precis hur de ska göra för att ta en match i taget och vara på topp till slutspelet. Niklas Edin har som skipper fyra VM-guld och sex EM-guld och även om laget har förändrats genom åren så finns det stora förhoppningar om medalj.

– Att spela ett mästerskap på hemmaplan är en milstolpe i idrottskarriären och något som de flesta idrottare drömmer om. Båda svenska lagen trivs i rampljuset och de har erfarenhet av stora mästerskap och har bland annat genom OS-deltagande vana att hantera press. Att få spela med stöd av hemmapubliken en stor upplevelse. Jag är säker på att spelarna kommer att njuta av att bjuda publiken, vänner och familjer på många fina matcher. För curlingsporten innebär EM i Helsingborg en stor möjlighet att nå ut till en bredare publik då SVT storsatsar med sändningar från 14 matcher. Jag hoppas att det här leder till ökat intresse för sporten, både att följa och att utöva den, säger Maria.

Läs mer: Storsatsning från SVT på Curling-EM med sändningar från 14 matcher.

Sveriges trupp vid Curling-EM 2019

Damer

Lag Hasselborg. Hemmaklubb: Sundbybergs CK
Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer,
Sofia Mabergs, Johanna Heldin.
Coach: Wayne Middaugh

Herrar

Lag Edin. Hemmaklubb: Karlstads CK
Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå,
Christoffer Sundgren, Daniel Magnusson.
Coach: Fredrik Lindberg

Förbundskapten: Maria Prytz
Fysio: Anna Gustavsson

Bilder

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

Efterlängtad säsongspremiär för lag Edin i Schweiz28.8.2020 11:30:20 CESTPressmeddelande

Fjolårssäsongen fick ett abrupt slut pga Corona-pandemin med inställt VM och inställda tävlingar på den kanadensiska proffstouren. Och osäkerheten har varit stor inför upptakten av den här säsongen. Men för några veckor sedan kom beslutet att tävlingen Baden Masters i Schweiz kommer att spelas den här helgen och det är ett superladdat lag Edin (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren) som förbereder sig för premiären.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum