Stockholms stadStockholms stad

Pressinbjudan till vernissage av skulpturen "tårarna" på Norra Bantorget

Dela
Under årets första månader visas Stockholm konsts tillfälliga vinterhändelse på Norra Bantorget i Stockholm. Det är konstnären Birgitta Burling som skapat ett nytt verk "tårarna" för platsen. Invigning: Fredag 20 januari kl. 15:00
tårarna av Birgitta Burling. Foto: Leon Burling
tårarna av Birgitta Burling. Foto: Leon Burling

Birgitta Burling är målare i grunden och arbetar ofta i stort format med abstrakta former som tar plats på den vita duken. Hennes säregna måleri förenar inte sällan ögats blick med det rumsliga och skapar en upplevelse av duken som varandes på samma gång två- som tredimensionell. Det vi ser ter sig inte platt utan får fysiska kvaliteter som tar sig ut i rummet och in i betraktaren. Det haptiska seendet menar konstnären själv, är ett måleri som går bortom ögat och berör alla sinnena och kroppen.

Sedan flera år arbetar Birgitta Burling också med skulpturala objekt, små såväl som större installationer och skulpturer. På Norra Bantorget har hon tagit fasta på platsens karaktär, det stora Brantingmonumentet som dominerar platsen med sitt tunga, dramatiska uttryck och det luftigare Olof Palme-monumentet. Den ljusblå spiralen ”tårarna” blir istället ett monumentalt penseldrag som tagit steget från dukens illusoriska rum och övergått till att vara en kropp bland andra kroppar i parken. Materialet trä kontrasterar de två monumentens stål och brons och handens arbete framträder som tydliga spår under färgen.


– Verkets rörelse förmedlar en känsla av förlust som för mig kännetecknar samtiden. ”tårarnas” konkreta monumentalitet blir en plats, en båge av imaginärt skydd att samlas kring för att vara tillsammans. Kulören är det som pekar ut det våta och känslomässiga på denna historiska plats, säger konstnären om sitt verk.


Birgitta Burling, född 1950 i Morjärv, är utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon har ställt ut flitigt i Sverige och utomlands och finns representerad i flera samlingar med målningar och skulpturer. Birgitta Burling har genomfört stora offentliga gestaltningar runtom i Sverige. Hon var också under många år verksam som lärare på KTH Arkitektskolan i Stockholm.


Kontakt Stockholm konst:
Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst / stefan.hagdahl@stockholm.se, 08-508 31 320
Curator: Frida Cornell

Verket visas 20 januari till 23 mars 2023 och har tillkommit genom enprocentsregeln.

Stockholm konst arbetar för och med stockholmarnas egen konst.

www.stockholmkonst.se

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

tårarna av Birgitta Burling. Foto: Leon Burling
tårarna av Birgitta Burling. Foto: Leon Burling
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Tunnel under Rinkebysvängen vid Knutbyskolan i Rinkeby invigd tillsammans med skolans elever31.3.2023 15:51:48 CEST | Pressmeddelande

Idag fredag 31 mars invigdes den nyrenoverade, tryggare och snyggare tunneln under Rinkebysvängen vid Knutbyskolan i Rinkeby. Tunneln är en av de många tunnlar runt om i Stockholm som renoverats och utsmyckats för att bli tryggare och mer inbjudande platser. Barn från Knutbuskolan som varit med och tagit fram utsmyckningen i tunneln deltog också i invigningen.

Kulturnatt Stockholm – större och senare än någonsin28.3.2023 12:01:40 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 22 april är det dags för Kulturnatt i Stockholm när 200 av Stockholms kulturverksamheter öppnar sina dörrar med fri entré för alla besökare. Kulturnatten pågår 18.00 till 24.00 över hela staden. För alla nattugglor fortsätter dessutom Kulturnatten ända till klockan 02.00 på Skeppsholmen. Där kan besökare bland annat se queera dansföreställningar, kliva ombord på skepp, höra skräckhistorier för vuxna, dansa silent disco, sjunga karaoke, besöka mongoliska jurtor, förkovra sig i k-pop och TV-spel eller lyssna på poesi och dricka drinkar – allt med fri entré.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum