Region Jönköpings län

Pressinbjudan torsdag 8/9 2022: Nu utvecklar vi rollen som peer support!

Dela

Personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, peer support, är en ganska ny yrkesgrupp som stöttar patienter inom den specialiserade psykiatriska sjukvården och brukare inom kommunernas socialpsykiatri. Under en konferens i Jönköping diskuteras yrkesrollen och hur den kan utvecklas.

Susanne Sköld och Emma Henning är samordnare av peer support i Jönköpings län. Foto: Ninna Ekstrand
Susanne Sköld och Emma Henning är samordnare av peer support i Jönköpings län. Foto: Ninna Ekstrand

Idag finns det elva peer support i Jönköpings län, fyra anställda inom specialistpsykiatrin i Region Jönköpings län, övriga sju inom kommunal verksamhet i fyra kommuner. Målet är att peer support ska kunna komma alla länets kommuner tillgodo. Inför detta planeras för en tredje utbildningsomgång i Jönköpings län under våren 2023, med rekryteringsstart i slutet av 2022.

– En peer support har en arbetande roll att utifrån sin egen erfarenhet av psykisk ohälsa stötta andra människor i deras återhämtningsprocess, som ett led i en återhämtningsinriktad psykiatri, förklarar Susanne Sköld, forsknings- och utvecklingsledare inom psykiatri och samordnare av peer-support förvaltning och utveckling i Jönköpings län tillsammans med kollegan Emma Henning.

Spridning i landet

Yrkesgruppen peer support finns i flera regioner i Sverige. En nationell samordning av peer support har etablerats av Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH, där samordnarna Emma Henning och Susanne Sköld ingår.

–Under 2023 räknar vi med att det kommer finnas över 100 peer supportrar nationellt, förklarar Susanne Sköld.

Konferens om erfarenheter och framtid

Den 7-8 september arrangerar Kommunal utveckling i Jönköpings län en konferens för att utbyta erfarenheter, skapa nätverk och diskutera hur yrkesrollen peer support kan utvecklas.

Media är välkomna på en pressträff i anslutning till konferensen!

Tid: Torsdag 8 september 2022, klockan 11:00

Plats: Hotell Savoy, Brunnsgatan 13-15 i Jönköping

Medverkande: Representanter från Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH Stockholms län, Region Jönköpings läns specialpsykiatriska verksamheter samt en av länets kommuner, Susanne Sköld och Emma Henning, samordnare av peer support i Jönköpings län, samt en peer support från Jönköpings län.

Kontakt:

Susanne Sköld, samordnare peer support i Jönköpings län
070-3796243
susanne.skold@rjl.se

Emma Henning, samordnare peer support i Jönköpings län
0738-008591
emma.henning@rjl.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Susanne Sköld och Emma Henning är samordnare av peer support i Jönköpings län. Foto: Ninna Ekstrand
Susanne Sköld och Emma Henning är samordnare av peer support i Jönköpings län. Foto: Ninna Ekstrand
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Pressinbjudan 27 september 2022: En angelägen kväll om cancerforskning i Jönköpings län21.9.2022 09:52:20 CEST | Pressinbjudan

En helt ny revolutionerande teknik i cancersjukvården, tidig diagnostik av prostatacancer och sena biverkningar efter genomgången cancersjukdom. Detta är några exempel på forskningsområden som fått stöttning av stiftelsen Fonden för klinisk cancerforskning i Jönköping. Fonden fyller i år 50 år och uppmärksammar det med en öppen föreläsningskväll tisdag 27 september klockan 18.00 – som ett inslag under Forskarfredagveckan!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum