Universeum

Pressinbjudan: Universeum visar världsunika reptiler i nya Reptilariet

Dela

Älskade. Fruktade. Viktiga. I nya Reptilariet utforskas hur dödliga reptiler inspirerat till tekniska innovationer och livsavgörande mediciner, liksom kemin bakom gift och serum. Och så finns här några av världens giftigaste djur.

På påskafton den 31 mars öppnar Reptilariet, en helt ny kunskapsupplevelse på Universeum med en världsunik samling reptiler. Här finns till exempel världens längsta giftorm kungskobran och inlandstaipanen, världens giftigaste orm. I terrarierna hittar man också några av de mest sällsynta reptilerna i världen, i djurparker såväl som i naturen.

– Flera av arterna i Reptilariet är hotade i naturen, som svarthövdad bushmaster, månskenshuggorm och gilaödla, och löper risk att helt försvinna. Genom bevarandeprojekt och andra insatser bidrar Universeum till arbetet för arternas överlevnad, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

Svarthövdad bushmaster är en av världens mest sällsynta giftormsarter. Fältforskning visar att den allt mer sällan hittas i sin naturliga miljö, ett mycket begränsat område i Costa Rica. Det är oroande, men exakt hur hotad arten är vet inte forskarna idag. Svarthövdad bushmaster är även ovanlig i världens djurparker, precis som Santa Catalina skallerorm. Genom Reptilariet blir Universeum enda anläggning utanför USA att visa Santa Catalina skallerorm publikt.

Viktig vetenskap

Oavsett om man älskar eller fruktar reptiler så är ormar och ödlor viktiga för oss människor och har på olika sätt bidragit till att förbättra våra liv.

– I Reptilariet får man komma giftiga reptiler riktigt nära, en verkligt spännande upplevelse. Samtidigt lyfter vi fram dessa djurs egenskaper genom att besökarna får studera dem utifrån teknik, fysik, kemi och medicin. Det är kanske inte många som vet att reptilers gift gett upphov till livsavgörande mediciner för människor, eller att de tekniska innovationer vi skapar idag många gånger är kopior av lösningar som funnits i naturen i hundratals miljoner år. Till exempel kan ormars fantastiska förmåga att ta sig fram utan ben ge oss värdefull information till utvecklingen av robotar, säger Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

I Reptilariet kan man, utöver att lära sig mer om gilaödlan och de tio olika ormarterna, testa på livet som reptil och upptäcka vad deras gift används till. Visste du till exempel att:

  • Ett bett av inlandstaipanen innehåller tillräckligt mycket gift för att döda över 30 fullvuxna människor.
  • Läkemedelssubstansen Exenatide, som används för att behandla diabetes typ 2, har tagits fram genom att forskare studerat en kort proteinkedja i gilaödlans saliv. Denna peptid gör att gilaödlan kan klara sig på tre till fyra mål mat om året genom att sakta ned matsmältningen och stabilisera blodsockerhalten.
  • En kungskobra kan bli sex meter lång. Kungskobran på Universeum är åtta år gammal och drygt tre meter lång.
  • Forskare tror att det bara finns 300–500 individer kvar av månskenshuggorm. “Den gröna draken” lever på ett mycket begränsat område i sydöstra Kina.
  • Ormar saknar förmåga att uppfatta ljud som fortplantas i luft. Istället lägger ormen underkäken mot marken så att vibrationer fortplantas genom underkäken, in till innerörat och vidare via hörselnerven till hjärnan. Samma teknik används i vissa hörapparater.

Pressvisning onsdag 28 mars

Reptilariet förhandsvisas för media onsdag 28 mars kl 13–16. På plats finns då Universeums experter och djurvårdare med ansvar för Reptilariet för att ge intervjuer och guidad visning. Anmäl ditt intresse till charlotte.mansfield@universeum.se. Varmt välkommen!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Peter Wallenberg Jr inviger ny utställning på Universeum – välkommen på pressvisning av The Hub!31.1.2019 09:31:00 CETPressinbjudan

Den 8 februari går startskottet för Universeums kunskapssatsning på digital teknik och innovationskraft då The Hub invigs. En utställning som visar hur ny teknik kan ge verktyg och stärka förmågan att utveckla nya idéer. Utställningen syftar också till att bidra till ett ökat intresse för studier samt arbete inom IT och teknik. I The Hub utforskas den nya teknikens möjligheter och hur tekniska lösningar kan bidra till en hållbar framtid. Utställningen rymmer både tekniklabb och flera så kallade innovationsstationer där bland annat VR, AI och sensorteknik kan upplevas och provas på. Bakom satsningen står Universeum i samarbete med Saab, Ericsson, Chalmers och Göteborgs universitet. The Hubs innehåll har valts och utformats tillsammans med Pepp*. Fredagen den 8 februari kl 09.30 är du varmt välkommen på pressvisning. På plats finns då Peter Wallenberg Jr, ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Carina Halvord, VD på Universeum, Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum