Sida

Pressinbjudan: Utvecklingsforum 2020 - så bidrar innovation och digitalisering till global hållbar utveckling

Dela

På Sidas årliga konferens Utvecklingsforum samlas de största och viktigaste utvecklingsaktörerna. Årets tema är nya partnerskap, innovationer och digitalisering för en global hållbar utveckling. Sidas generaldirektör Carin Jämtin är inledningstalare och värd. Bland de medverkande finns UNDP:s assisterande generalsekreterare Ulrika Modéer, Stockholms Resilience Centers programdirektör Per Olsson och GSMA:s generaldirektör Mats Granryd. De kommer att diskutera hur innovativa lösningar, digitalisering och nya former av partnerskap kan bidra till att nå FN:s globala mål i Agenda 2030.

När: 16 okt kl. 09.00 - 15.30,

Plats: Sänds via utvecklingsforum.nu med fördjupningspass i Zoom.

Anmälan: Kontakta press@sida.se

För fem år sedan enades världens länder om de sjutton globala målen i Agenda 2030. Nu har våra samhällen och ledare ställts inför en ny global kris, på grund av covid-19-pandemin. Pandemin förvärrar en redan allvarlig global humanitär situation. Samtidigt saknar 3,7 miljarder människor tillgång till internet, vilket ökar klyftorna i samhället, särskilt för kvinnor, äldre och människor på landsbygden.

År 2020 markerar att det nu är tio år kvar tills FN:s globala mål ska vara uppfyllda och för att lyckas gå framåt är samarbete viktigare än någonsin. Nu behöver alla bidra: myndigheter, civilsamhälle, näringsliv, beslutsfattare, organisationer och enskilda individer.

  • Hur kan nya partnerskap se ut?
  • Vilken typ av ledarskap och förändring krävs för att leda arbetet framåt?
  • Vad kan vi lära av innovationsaktörer och digitaliseringsprojekt för hållbar utveckling?
  • Hur kan internet och digitala verktyg stärka mänskliga rättigheter?

Detta och mycket mer kommer att diskuteras på Sidas årliga konferens Utvecklingsforum 2020. Under en hel dag kommer entreprenörer, hållberhetsexperter och andra utvecklingsaktörer medverka för att diskutera vilket ledarskap och förändringsarbete som krävs för att uppnå de globala målen till 2030.

Några intressanta medverkande är: Pernilla Baralt, generalsekreterare på Unicef Sweden som arbetar med satsningen ”Giga initiative” för att ge alla världens skolor uppkoppling till internet, Sam Gregory, programansvarig för WITNESS som arbetar med att stärka mänskliga rättigheter med hjälp av digitalisering, Kirsten Dunlop, Chief Executive Officer vid Climate KIC som arbetar med den nödvändiga samhällsomställningen till klimatförändringarna och Kate Wilson, Chief Executive Officer för The Digital Impact Alliance (DIAL) som arbetar med digitalisering av hela samhällen och hur det kan bidra i hanteringen av stöd till medborgare i nöd under pandemin.

Hela arrangemanget är öppet för media och ackreditering sker via mejl till Sidas presstjänst press@sida.se.

För mer information eller bokning av intervjuer; kontakta presstjänsten: 08-689 55 55 eller mejla: press@sida.se.

Utvecklingsforum arrangeras av Sida med generaldirektör Carin Jämtin som värd. Alla paneldiskussioner sänds live på utvecklingsforum.nu och går att följa på Twitter genom att söka på hashtaggen #Utvforum20.

Välkomna!

Program

Moderatorer: Dona Hariri, jurist och föreläsare, och Ola Nilsson, specialist och programansvarig på Sida

09.00 Välkommen
Carin Jämtin, generaldirektör, Sida, Sofia Brännström, Sveriges ungdomsrepresentant i FN 2020, LSU

09.20 Reimagining community in a connected but uneven world (eng)
Dr Patience Mususa, Senior Researcher, Nordiska Afrikainstitutet

09.30 Hur ska det globala ledarskapet ta oss till 2030? (sv)
Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare, UNDP

09.40 Partnership for change: Beyond the grid fund for Zambia (eng)
Mattias Ohlsson, CEO and co-founder, SupaMoto, Sabera Khan, Senior Liaison, Beyond the Grid Fund for Zambia, Klas Waldenström, programledare, Sida Lab

09.55 How innovation and systemic change can transform the future (eng)
Kirsten Dunlop, CEO, Climate-KiC med inledning av Nina Strandberg, ämnesföreträdare innovation, Sida

10.15 The practice of innovations and transformations for people and planet (sv)
Per Olsson, senior forskare och programdirektör, Stockholm Resilience Center

 

10.30-12.00 PARALLELLA FÖRDJUPNINGSPASS (Obs! kräver anmälan)

 

Tema: Innovation

Fördjupningspass: Pitch (10.30-11.30) (sv & eng)
I den här sessionen lyssnar vi till projekt och initiativ som pitchas för en panel med entreprenörer, innovations- och hållbarhetsexperter.

Expertpanelen består av:
David Frykman, partner Norrsken
Charlotte Sundåker, grundare Planethon och Ownershift
Anna Tibblin, generalsekreterare, WeEffect
Luisa Monse, verksamhetsutvecklare, Vinnova

Fördjupningspass: Samskapa (10.30-12.00) (sv)
Workshop där vi med hjälp av en processledare och facilitatorer använder metoden design thinking för att diskutera lösningar: Systeminnovation i praktiken – nya arbetssätt och samverkan för att nå de globala målen inom 10 år

Fördjupningspass: Utforska och inspireras (10.30-12.00) (eng)
Komplexa utmaningar kräver nya typer av samarbeten. Aktörer från olika sektorer kan ge olika infallsvinklar och tillsammans skapa dynamik som levererar innovativa lösningar. Hur kan sådana partnerskap se ut? Var föds nya innovativa lösningar? Vilka är svårigheterna och fallgroparna och hur går man tillväga? Vi tittar närmare på tre konkreta exempel. Efter presentationerna får du möjlighet att ställa frågor till talarna.

Exempel 1: Social protection for sustainable development (South Africa)
Dr. Michael Samson, Director of Research, Economic Policy Research Institute, Eva Theisz,  Director International Affairs, Arbetsförmedlingen

Exempel 2: Waste water treatment plant for the city of La Paz (Bolivia)
Guido Meruvia, Programme Officer, Swedish Embassy Bolivia, Håkan Dahlfors, Head of Swedfund Project Accelerator, Swedfund, Jakob Fries, Director, Sweco Environment

Exempel 3: Financial services for refugees (Uganda)
Philippe Guichandut, Head of Inclusive Finance Development, Grameen Crédit Agricole Foundation, Elisabet Hedin, Head of Humanitarian Unit, Sida

MER INFORMATION OM FÖRDJUPNINGSPASSEN

12.00 LUNCH

12.45 Digitalisering för Agenda 2030 – utmaningar och möjligheter (sv)
Mats Granryd, Director General, GSMA

13.00 Down to business – what makes a digital transformation successful? (eng)
Kate Wilson, CEO, The Digital Impact Alliance (DIAL)

13.10 Is there a dark side? Digital transformation and human rights (eng)
Sam Gregory, programme director, WITNESS

13.30-15.00  PARALLELLA FÖRDJUPNINGSPASS (Obs! kräver anmälan)

Tema: Digitalisering

Fördjupningspass: Samskapa (13.30-15.00) (sv)
Workshop där vi med hjälp av en processledare och facilitatorer använder metoden design thinking för att diskutera lösningar: Hur kan Sida bättre stötta sina samarbetsorganisationer och samarbetsländer så att de kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter i högre utsträckning?

Fördjupningspass: Utforska och inspireras (13.30-15.00) (eng)
Vilka olika delar har det digitala ekosystemet och vad krävs för att genomföra en lyckad digital transformation? Vi tittar närmare på två konkreta exempel. Efter presentationerna får du möjlighet att ställa frågor till talarna:

Exempel 1: Data mapping creates new health services in Malawi
Tyler Smith, Co-Founder and Chief Technical Officer, Cooper/Smith

Exempel 2: International Training Programme for universal and affordable ICT services
Ola Bergström, Director for International Affairs, Swedish Post and Telecom Authority (PTS), Ulf Larsson, Programme Manager – ICT Regulation, Policy and Practice, Spider, Caroline Wamala-Larsson, Deputy Director, Spider

Exempel 3: Giga initiative – connecting every school to the Internet and every young person to information, opportunity and choice
Pernilla BaraltSecretary-General, Unicef Sweden

MER INFORMATION OM FÖRDJUPNINGSPASSEN

Vill du veta mer om Utvecklingsforum? Läs gärna om och se filmerna från fjolårets event.

Kontakter

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Tanzanias fattigaste får nytt svenskt direktstöd3.1.2021 11:00:00 CETPressmeddelande

Biståndsmyndigheten Sida ska bidra till att sju miljoner extremt fattiga i Tanzania får ett lågt ”barnbidrag”, utbetalt via kvinnan i hushållet och med villkor att barnen går i skolan och besöker hälsovården. Det svenska direktstödet på en halv miljard kronor ska förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i extrem fattigdom i Tanzania med bättre mat, hälsa och utbildning samt ge möjlighet att hitta en egen försörjning.

Nya digitaliseringsstöd ska minska fattigdomen21.12.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

Använda mobildata för att bygga sjukvård där behovet finns och hjälpa låginkomstländer bygga digitala samhällstjänster – det är exempel på nya digitaliseringsstöd som biståndsmyndigheten Sida precis har beslutat. Tillsammans med teknikjättar som Google, Microsoft och utvalda länder bidrar Sverige med 60 miljoner till Världsbankens digitala fond DDP och 125 miljoner till organisationen Dial som Sida var med och startade.

Nya Sida-stöd mot matbrist till Nobels fredsprisvinnare WFP10.12.2020 18:46:33 CETPressmeddelande

Pandemin, väpnade konflikter och klimatförändringar har under året drivit på matbristen rejält. Under året har antalet människor som inte har tillräckligt att äta fördubblats till 272 miljoner, och biståndsmyndigheten Sida ger nu flera stora stöd till bland andra World Food Program, som i dag tar emot Nobels Fredspris för sitt arbete med att säkra tillgången till mat., och till FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation och till IFAD som ger stöd till urfolk, för att stärka upp det långsiktiga arbetet med att öka livsmedelstryggheten och motståndskraften mot matbrist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum