Svenska institutet

Pressinbjudan: "Vad har skapat Nordens framgång - och vad kommer att hända nu?"

Dela

Den nordiska välfärdsmodellen har högt anseende. Nu står regionen inför betydande utmaningar, inte minst vad gäller hanteringen av den svåra flyktingsituationen. Går det fortfarande att prata om en gemensam nordisk identitet? Och har den nordiska välfärdsmodellen en framtid i en global värld?

Waving flags
Foto: Blue Square Thing (CC BY-NC-SA 2.0)

Torsdagen den 28 januari, klockan 8.30-10.00, arrangerar Svenska institutet ett frukostseminarium med den danska framtidsforskaren, ekonomen, filosofen och författaren Lene Rachel Andersen. År 2007 tilldelades hon det danska demokratipriset Ebbe Kløvedal-Reichs Demokratistafet, och 2011 utnämnde den dåvarande danska regeringen henne till medlem av den så kallade Vaerdikommissionen.

Efter en inledande presentation av Lene Rachel Andersen diskuteras frågorna vidare i en panel med Henrik Selin från Svenska institutet, Bo Andersson från Föreningen Norden och Lene Rachel Andersen. Henrik är chef för avdelningen för interkulturell dialog vid Svenska institutet och ansvarig för frågor kring bilden av Sverige i utlandet. Han var tidigare kulturråd i Bryssel och dessförinnan chef för Presstödsnämnden. Bo Andersson är generalsekreterare för Föreningen Norden sedan 2011, och har sedan tidigare erfarenhet från föreningsliv, kommunal sektor och som konsult med fokus på utredning, utbildning och utveckling.

Evenemanget är det andra av tre på temat ”Vad skapar bilden av Sverige?”. Seminariet är på svenska. Kontakta Anna Knutsson, anna.knutsson@si.se, för pressackreditering senast onsdagen den 27 januari kl. 17.00.


VAR? SVENSKA INSTITUTET, SLOTTSBACKEN 10, STOCKHOLM

NÄR? TORSDAGEN DEN 28 JANUARI, KLOCKAN 8.30-10.00
 

Nyckelord

Kontakter

Anna Knutsson, pressansvarig Sverige, Svenska institutet, 073-336 89 47, anna.knutsson@si.se

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/
Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder.

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Globalt forum om social dialog samlar aktörer från hela världen15.11.2017 12:59Pressmeddelande

Över hundra deltagare från 37 länder samlas på Runö utanför Stockholm för en 48-timmars kreativ workshop, den 20-21 november. Genom interaktivt samarbete ska deltagarna hitta lösningar på hur social dialog kan stärkas – och därmed bidra till hållbar utveckling. Detta sker på Swedish Institute Sustainability Forum, som anordnas av Svenska institutet och LO. Temat på workshopen är inspirerat av Global Deal och statsminister Stefan Löfven är huvudtalare på forumet.

Amerikaner mer positiva till Sverige under det senaste året30.10.2017 09:55Pressmeddelande

En ny studie från Svenska institutet visar att mer än var fjärde amerikan uppger att de har fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året. Detta trots en ökning av missvisande och ibland direkt felaktig information om Sverige i nordamerikanska nyhetsmedier och sociala medier. Många associerar Sverige med frågor som innovation, hållbarhet, utbildning och respekt för mänskliga rättigheter.

Demokratisk arkitektur tema för svensk satsning i New York23.10.2017 14:56Pressmeddelande

Under arkitekturmånaden ”Archtober” i New York gör Sverige en veckolång satsning på temat demokratisk arkitektur. Programmet visar olika perspektiv och infallsvinklar från både Sverige och USA genom en serie seminarier och workshops, och en mötesplats i form av en utställning som visar över trettio svenska exempel på demokratisk arkitektur i praktiken. Dessutom kommer en stor muralmålning av malmöbaserade konstnären Ola Kalnins att under veckan växa fram på en husvägg i Brooklyn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum