Trafikverket

Pressinbjudan: Var med när världsunik elväg invigs

Dela

Onsdagen den 11 april invigs eRoadArlanda utanför Stockholm. Välkommen att delta när Sveriges infrastrukturminister inviger denna världsunika elväg och diskuterar med andra ledande befattningshavare om svensk innovationskraft och exportmöjligheter inom utveckling av teknik för hållbara vägtransporter.

Fotograf: Sten Jansin
Fotograf: Sten Jansin

eRoadArlanda är en hållbar och kostnadseffektiv lösning som möjliggör elektrifiering av befintliga allmänna vägar. Elvägen är en svensk innovation och är den första i sitt slag i världen där både gods- och personfordon kan laddas medan de kör.

Det är på den allmänna vägen 893, mellan Arlandas fraktterminal och Rosersbergs logistikområde, som det har lagts en cirka två kilometer lång elskena. Sträckan kommer att trafikeras av en helt eldriven lastbil som är utvecklad inom projektet.

Tomas Eneroth, Sveriges infrastrukturminister och Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket kommer att inviga vägen genom en traditionell bandklippning samt invigningstala under efterföljande konferens om den nya tekniken som ska göra Sverige världsledande i byggandet av hållbara vägtransporter – vår tids stora framtidsfråga.


Pressträff med bandklippning
Invigningsceremoni med bandklippning sker vid elvägen och efterföljande pressträff hålls på DriveLab mellan klockan 12-13. Media får av säkerhetsskäl busstransfer till och från invigningen vid elvägen där det inte går att parkera. Bussen avgår kl 11.30. Uppsamling vid DriveLab, koordinater 59.6124763, 17.8966300 Pionjärsvägen 2, Arlandastad. Här kan även egen bil parkeras. Representanter från konsortiets olika medlemmar kommer att finnas på plats under pressträffen för intervjuer och frågor. OSA för pressträff senast fredagen den 6 april till tove.stal@ncc.se

Invigningskonferens
Den officiella invigningskonferensen med en mängd talare inom hållbara transporter och elvägar hålls klockan 13.00-17.00 på DriveLab. Vill du som journalist även delta under konferensen, ta del av programmet och anmäl dig här.

Projektet eRoadArlanda arbetar med att förverkliga framtidens elvägar och är en del i Trafikverkets förkommersiella innovationsupphandling. Vår lösning baseras på konduktiv teknik där en elskena i vägbanan driver och laddar fordonen under resan. Projektet drivs av ett konsortium. 

Läs mer om konsortiet och projekt e-RoadArlanda

Kontakter

För mer information
Ulrika Karlsson, mediestrateg, Trafikverket, 070-762 39 54
Josefin Weber Sellén, kommunikationsansvarig, eRoadArlanda, 08-585 518 57
Tove Stål, presschef NCC, 076-521 61 02, tove.stal@ncc.se

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Fotograf: Sten Jansin
Fotograf: Sten Jansin
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum