Trafikverket

Pressinbjudan: Visning av konsten i Citybanan

Dela

Citybanans två stationer är inte bara platser för resenärer på väg till eller från arbete, skola och ärenden i staden. De två stationerna är också helt nya arenor för konstverk och konstupplevelser. För första gången visas nu illustrationer av konstverken upp för medierna.

Arbetet med att utse konstnärer för Citybanans två nya pendeltågsstationer Stockholm City och Stockholm Odenplan inleddes 2011. Över 400 konstnärer anmälde intresse för de konstnärliga uppdragen. Efter flera gallringar valdes 14 konstnärer ut. Deras verk är av vitt skilda karaktärer – det är allt från videokonstverk och skulpturer till målningar och installationer. Ambitionen har varit att hitta konst som är engagerande och tankeväckande. Konsten ska dessutom hjälpa resenärerna att hitta rätt i stationernas underjordiska förbindelsegångar.

Illustrationer av verken visas nu upp för medierna på station Stockholm City.

Plats: Korsningen Klarabergsviadukten/Västra Järnvägsgatan, mittemot Västra Järnvägsgatan 3
Tid: Tisdag den 1 september, klockan 9:00
Obligatorisk föranmälan till: Jenny Ryderstedt, kommunikatör projekt Citybanan, 010-123 61 61 eller jenny.ryderstedt@trafikverket.se. Svar senast måndag 31 augusti klockan 12:00. Föranmälan krävs eftersom skyddsutrustning måste förberedas för alla som ska ner i tunneln.

Tolv av konstnärerna kommer att finnas på plats liksom representanter för Trafikverkets projekt Citybanan och SL. Ansvaret för att välja ut och upphandla konstverken har legat på Trafikverket och Stockholms läns landsting. På pressvisningen kommer det att erbjudas tillfälle för intervjuer och fotografering.

Kontakter

Jenny Ryderstedt, Trafikverkets projekt Citybanan 010-123 61 61
Ylva Berglund, Affärsförvaltare Konst, Arkitekt SAR/MSA, Trafikförvaltningen 08-686 40 22
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum