Trafikverket

Pressinbjudan:Kontaktledningen mellan Hässleholm och Lund byts

Dela

Nu ska kontaktledningen på den aktuella sträckan på Södra stambanan rustas upp så att den blir mindre störningskänslig. För arbetets säkerhet följer planerade tågavstängningar tills allt är helt färdigbyggt, 2018.

Mellan Hässleholm och Lund passerar ett tåg i var riktning ungefär var femte minut. Belastningen på den så viktiga kontaktledningen är hög och det ständiga nötandet gör att den med tiden blir mer störningskänslig. Upprustningen av kontaktledningen är en del av det långsiktiga arbetet att få järnvägssystemet mer robust så att både person- och godstransporter sker smidigt, grönt och tryggt.

Att arbeta med järnvägens elledningar ställer stora krav på säkerheten och kräver ibland att båda spåren är stängda. Detta kommer också att ske här, med planerade tågstopp fram tills det är helt färdigbyggt. Under trafikuppehållen fasas också diverse underhållsarbeten in så att stopptiden utnyttjas maximalt. Främst sker tågstoppen under veckoslut då färre resenärer är i omlopp. Första avstängningen sker under helgen vecka 12. Mer om när avstängningarna är aktuella och om ersättningstrafik finns att läsa löpande hos de tågbolag som trafikerar sträckan.

Media välkomnas till en information där Pernilla Merkenius, Trafikverkets projektledare, tillsammans med representant för Skånetrafiken medverkar.

Dag, tid: 16/2, kl. 14:00
Plats: Järnvägsgatan 1, projektkontoret i Hässleholm


Mer om kontaktledningsbytet: www.trafikverket.se/lund-hassleholm
Mer om kontaktledningar:
http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/jarnvag/kontaktledningarnas-roll/
Mer om järnvägens elledningar:
http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet/Din-sakerhet-vid-jarnvag/Jarnvagens-elledningar/

Nyckelord

Kontakter

Pernilla Merkenius, Trafikverkets projektledare, 072-312 27 74
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum