SSU Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Pressmeddelande angående inkomna uppgifter om SSU Skåne

Dela

Det har idag kommit nya uppgifter om fall i SSU Skåne där företrädare ska ha agerat på ett sätt som strider mot SSU:s värderingar. SSU-förbundet ser allvarligt på uppgifterna och har vidtagit åtgärder mot de personer som nämns i artikeln.

- Jag ser mycket allvarligt på Kvällspostens uppgifter. Det finns ingen plats för antidemokratiska eller extrema åsikter inom SSU. SSU:s nationella granskningsfunktion har stängt av de medlemmar som omnämns i artikeln under tiden som det pågår en djupare granskning av uppgifterna. Om det stämmer att förtroendevalda i SSU Skåne har agerat på ett sätt som strider mot våra värderingar kommer vi agera resolut emot det, säger Andrea Törnestam, SSU:s förbundssekreterare.

Samtliga fall som rapporterats av Kvällsposten granskas av SSU-förbundets nyinrättade nationella granskningsfunktion. Under tiden granskning pågår är medlemmarna avstängda från att delta i SSU-verksamhet. Under föregående vecka uppmanades dessutom tre personer att lämna sina förtroendeuppdrag.

SSU Skåne har sedan tidigare ställts inför ultimatumet att inkomma med en handlingsplan på hur de ska återställa förtroendet internt och externt. Om förbundsstyrelsen inte bedömer den tillräcklig kommer all finansiering till distriktet att strypas.

 - Det kommer att krävas kraftfulla åtgärder för att SSU Skånes ledning ska kunna återupprätta förtroendet hos förbundet, säger Andrea Törnestam. 

 

Om SSU:s åtgärder

För att liknande situationer inte ska hända igen har SSU vidtagit ett antal nationella åtgärder. Dessutom har insatser riktats direkt mot SSU Skåne.

  • En kandidatförsäkran som alla distriktsledare ska skriva under har skickats ut. Kandidatförsäkran tydliggör hur man förväntas agera som företrädare för SSU samt under vilka premisser man kan komma att behöva lämna sina uppdrag.

  • En granskningsfunktion har inrättats. Den kommer att granska och säkerhetsställa att förtroendevalda lever upp till våra principer.

  • Granskningsfunktionen kan stänga av medlemmar från verksamheten, uppmana förtroendevalda i distrikten att avgå, frysa finansiering till distrikten i de fall förtroendevalda inte avgår samt bereda ärenden för uteslutning.

  • En tillhörande funktionsbrevlåda har upprättats där information om förtroendevalda som inte lever upp till våra principer kan skickas och behandlas till arende@ssu.se

  • SSU Skåne ska inom kort inkomma med en åtgärdsplan för hur de ska kunna återupprätta förtroende internt och externt samt säkerställa att det inte finns en tolerans för sympatier som strider mot SSU:s värdegrund i deras verksamhet. Om förbundsstyrelsen inte anser åtgärdsplanen vara tillräcklig kommer all finansiering strypas till distriktet.

Presskontakt
Hanna Alexandersson, policy-strateg
Mobil: 072 450 55 90
E-post: hanna.alexandersson@ssu.se

Om SSU
Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU, är Sveriges viktigaste politiska ungdomsförbund. Vi är en folkrörelse som samlar över 15 000 medlemmar. SSU påverkar och driver samhällsutvecklingen i de frågor som är viktiga för våra medlemmar och relevanta för unga i Sverige.

Läs mer på www.ssu.se

Kontakter

Om

SSU Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
SSU Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
Sveavägen 68
11134 Stockholm

08-7144800http://www.ssu.se

Följ SSU Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SSU Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Rapport: sämre löneutveckling med svaga fack1.12.2020 10:10:41 CET | Pressmeddelande

Idag släpper SSU en rapport om hur facklig organiseringsgraden löneutvecklingen i Sverige. I rapporten konstaterar vi att starka fack med hög anslutningsgrad likt den svenska fackföreningsrörelsen har en avgörande roll i att stärka löntagarnas ställning på arbetsmarknaden genom att ge högre reallöner. Sambandet kvarstår när man kontrollerar för andra viktiga faktorer så som landspecifika förhållanden, sysselsättningsgrad och produktivitet över tid inom alla OECD-länder under 2010-talet.

Danska skattenivåer för kapital ger svensk välfärd 63 miljarder19.10.2020 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Idag publicerar SSU en rapport som visar att en progressiv kapitalvinstskatt med samma skattenivåer som i Danmark skulle inbringa statskassan uppemot 63 miljarder mer per år. Det danska systemet har inga undantag för olika bolagsformer och skattenivån för kapitalvinster under 68 500 kr är 27% och skatten för vinster större än så är 42%. Enligt inkomstdata från SCB för 2018, som ligger till grund för beräkningarna, skulle enbart den rikaste tiondelen svenskar påverkas av en sådan skattehöjning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum