Linköpings kommun

Pressmeddelande inför kommunstyrelsen: Linköping sätter av pengar för framtidssatsningar

Dela

Överskottet i årets bokslut gör det möjligt för Linköpings kommun att sätta av pengar för viktiga framtidssatsningar. Sammanlagt 159 miljoner kronor markeras för satsningar i infrastruktur, jobb, kompetensutveckling, miljö och sammanhållen stad.

– Det starka bokslutet för 2015 ger Linköping ett bra ekonomiskt utgångsläge. Det behövs för att kunna möta de utmaningar och större satsningar som vi har framför oss och som kommer att vara nödvändiga för att skapa en mer sammanhållen stad, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Enligt kommunallagen ska en kommuns ekonomi vara i balans, det vill säga att intäkterna täcker kostnaderna. Skulle kommunen gå med överskott, ska det regleras mot det egna kapitalet. Kommunallagen medger dock att kommunen bygger upp särskilda reserver för framtida ändamål. I Linköpings kommun har detta skett genom att ”markera” en viss del av det egna kapitalet för sådana särskilda ändamål.

De markeringar som nu görs går i hög grad till satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik, miljö och en sammanhållen stad.

– Vi förstärker arbetet för en socialt och ekologiskt hållbar kommun genom att avsätta ytterligare 19 miljoner kronor från fjolårets överskott. Med dessa medel kan kommunen göra ännu fler satsningar på ökad inkludering och minskad marginalisering, liksom fortsatt kraftfulla satsningar för minskad klimatpåverkan och ökad biologisk mångfald, säger kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP).

Även kompetensutveckling får ett omfattande tillskott.

– Koalition för Linköping avsätter nu nära 60 miljoner till kompetensutveckling för lärare och andra medarbetare i kommunen. Lärarna är avgörande för kvaliteten i skolan och för barnens förutsättningar i livet. Därför behöver Linköpings ambitiösa satsningar på deras kompetensutveckling fortsätta. Det ska höja kvaliteten i välfärden och göra det mer attraktivt att arbeta i Linköpings kommun, säger kommunalrådet Daniel Andersson (L).

Följande markeringar görs:

  • Infrastrukturåtgärder, resecentrum mm tillförs 20 miljoner kronor
  • Jobb, näringsliv tillförs 15 miljoner kronor
  • Kompetensutveckling och omställning tillförs 57 miljoner kronor
  • Sammanhållen stad tillförs 15 miljoner kronor
  • Klimat och miljö tillförs 4 miljoner kronor
  • Mänskliga rättigheter och arbete med tolerans tillförs 3 miljoner kronor
  • Utveckling av events, jubileum, idrottsprestationer, marknadsföring etc tillförs 4 miljoner kronor
  • En ny markering görs med 31 miljoner kronor för E-hälsa digitalisering samt läromedel
  • En ny markering görs med 10 miljoner kronor för ute- och innemiljö skola och omsorg

Sammanlagt görs markeringar för 159 miljoner kronor. Med tidigare års markeringar uppgår nu markeringarna till totalt cirka 900 miljoner kronor.

För ytterligare information kontakta kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), telefon 0722-40 07 40kommunalråd Nils Hillerbrand (MP), telefon 0703-62 62 40, eller  kommunalråd Daniel Andersson (L), telefon 0722-40 07 71.

______________________________________________________________________________________

Linköping har 153 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum