Business Region Göteborg AB

Pressmeddelande: Klementina Österberg Årets finansprofil 2019

Dela

Klementina Österberg, vd för GU Ventures, är Årets Finansprofil 2019. Det avslöjades i samband med Super Summit – Makroekonomiskt forum som FinansKompetensCentrum arrangerade på Handelshögskolan i Göteborg under måndagen den 3 februari.

Klementina Österberg, vd för GU Ventures
Foto: Ingela Vågsund
Pressbild
Klementina Österberg, vd för GU Ventures Foto: Ingela Vågsund Pressbild

Årets Finansprofil delas årligen ut av FinansKompetensCentrum till en person som har gjort en speciell insats inom finansområdet och satt Göteborg på finanskartan i Sverige. 

Klementina Österberg är enligt juryn en karismatisk ledare och en riktig vitamininjektion med hjärtat i Västsverige som under 18 år på GU Ventures arbetat med att utveckla och investera i idéer. 

”Hon stöttar hängivet start-ups och entreprenörer och som initiativtagare och styrelseordförande i ett investeringsbolag stärker hon inte bara Västsveriges kapitalmarknad – utan också hela det västsvenska näringslivet”, skriver juryn i sin motivering.

Grattis till utmärkelsen! Vad betyder den för dig och din verksamhet? 

– Jättemycket och det är en stor ära, särskilt med tanke på den eminenta listan med tidigare finansprofiler! Det är jätteroligt att mitt team på GU Ventures, Göteborgs universitet och alla dem som vi bygger våra bolag med uppmärksammas för det vi skapat, säger Klementina Österberg. 

Årets Finansprofil har delats ut sedan 2003. De senaste tre årens pristagare är Magnus Borelius, Finansdirektör, Göteborgs Stad (2016), Nanna Stranne och Mai Thai, Grundare av Sigmastocks (2017) samt Hans Oscarsson, CFO Volvo Cars (2018).

GU Ventures har sedan 1995 kommersialiserat forskningsresultat genom att tillhandahålla kapital och affärskompetens till projekt och företag med anknytning till Göteborgs universitet. Enligt UBI Global Index är man en av världens 20 främsta universitetsdrivna inkubatorer. 

Klementina Österberg är även en av initiativtagarna till GOKAP Invest, ett investmentbolag med fokus på att stödja Västsveriges start-ups och entreprenörer samt stärka den västsvenska kapitalmarknaden.

Varför är det så viktigt med en västsvensk kapitalmarknad? Hittar inte Stockholmskapitalet hit ändå så länge vi kläcker goda idéer och innovationer? 

– Det gör de ju. Och de tycker att våra göteborgsbolag generellt sett är lågt värderade vilket är attraktivt. Så frågan är väl varför vi själva inte investerar mer så att vi kan tjäna pengar på våra egna företag och berika oss här. Och därigenom etablera ännu starkare bolag, säger Klementina Österberg. 

FinansKompetensCentrum är ett professionellt finansnätverk som förser medlemmarna med kunskap, kontakter och inspiration. Föreningen är öppen för företag, förvaltningar, högskolor/universitet och andra som har intresse av att utveckla Göteborgs finansiella kompetens. Genom att skapa mötesplatser för finansbranschen och vara lyhörd för aktuella ämnen och trender bidrar FinansKompetensCentrum till att stärka det finansiella klustret i Göteborgsregionen vilket är en förutsättning för ett hållbart och livskraftigt näringsliv. Business Region Göteborg driver FinansKompetensCentrum, som du kan läsa mer om här: www.finanskompetenscentrum.se

Kontakter

Karin Eriksson, verksamhetsansvarig FinansKompetensCentrum, 031-367 61 59, karin.eriksson@businessregion.se
Bengt Kjellin, presschef Business Region Göteborg, 031- 367 61 64, bengt.kjellin@businessregion.se

Bilder

Klementina Österberg, vd för GU Ventures
Foto: Ingela Vågsund
Pressbild
Klementina Österberg, vd för GU Ventures Foto: Ingela Vågsund Pressbild
Ladda ned bild

Om

Business Region Göteborg AB
Business Region Göteborg AB
Östra Hamngatan 5
404 23 Göteborg

+46 (0)31-367 61 00https://www.businessregiongoteborg.se/sv/

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Följ Business Region Göteborg AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Business Region Göteborg AB

Nu växlar Göteborg upp takten mot utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser11.3.2020 09:00:00 CETPressmeddelande

Arbetsmaskiner står för 20 procent av transportsektorns utsläpp i landet. Andelen kommer att öka ytterligare om inget görs. För Göteborg som ska växa med ungefär en tredjedel fram till 2035 är detta således en väldigt viktig fråga. Efter en välbesökt marknadsdialog med branschen jobbar nu Göteborgs Stad vidare mot tuffare upphandlingskrav för att påskynda omställningen.

Pressinbjudan 10/3: Ett växande Göteborg satsar på utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser6.3.2020 11:40:52 CETPressmeddelande

Arbetsmaskiner står för 20 procent av transportsektorns utsläpp i landet. Andelen kommer att öka ytterligare om inget görs. För Göteborg som ska växa med ungefär en tredjedel fram till 2035 är detta således en väldigt viktig fråga. Därför kraftsamlar Göteborg för att påskynda omställningen till utsläppsfria bygg- och anläggningsplatser. Tisdagen den 10 mars samlas ett 90-tal aktörer från branschen och Göteborgs Stad för en marknadsdialog för att ta fram upphandlingskrav som styr utvecklingen åt rätt håll. Media hälsas varmt välkomna.