Europaparlamentet

Pressresa till Bryssel: Historiska utmaningar och hundratals förhandlingsfrågor

Dela
Krig, energikris, ekonomisk nedgång och flera hundra lagförslag. Europa står inför utmaningar utan motstycke. Europaparlamentet bjuder in journalister till en pressresa till Bryssel 28–30 mars, för att ge en inblick i de pågående förhandlingarna och utmaningarna.

Europa står inför flera utmaningar i år, däribland Rysslands anfallskrig mot Ukraina, en energikris och ekonomisk nedgång i Europa. Vid sidan om dessa utmaningar ligger flera  hundra lagstiftningsärenden på förhandlingsbordet. Syftet är att klubba så mycket som möjligt under det kommande året, i god tid före EU-valet våren 2024.

Hur framskrider arbetet med klimat- och energiomställningen? Vilka är knäckfrågorna i gasmarknadspaketet, paketet om cirkulär ekonomi samt paketet för minskade föroreningar och utsläpp? Hur går förhandlingarna kring den nya lagen om artificiell intelligens? Var klämmer skon i förhandlingarna om EU:s gemensamma migrationspolitik? Hur formas EU:s utrikes- och säkerhetspolitik i skuggan av kriget i Ukraina? Hur uppfattar företrädare för EU-institutionerna det svenska ordförandeskapet?

På plats i Bryssel får du bland annat träffa Europaparlamentariker och företrädare för andra EU-institutioner som berättar om dagsaktuella ärenden och utmaningar. Du får närvara vid Europaparlamentets plenarsession och se hur lagstiftningsarbetet går till bakom kulisserna.  

Var: Europaparlamentet i Bryssel

När: 28–30 mars (avresa 28 mars, hemresa 30 mars på kvällen)  

Vem: Yrkesverksamma journalister som jobbar med text, bild och video. 

Stipendiet: Förutsätter att du är verksam som journalist. Stipendiet omfattar en resa från Sverige till Bryssel och tillbaka i ekonomiklass, två övernattningar samt två luncher och en gemensam middag. Journalister kan också delta i resan på bekostnad av arbetsgivaren.

Ansökan: Ska innehålla en kort motivering och skickas in senast den 5 februari. Länk till formuläret.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Översikt av plenarsammanträdet 13-16 mars 202312.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sessionsinfo 13-16 mars 2023, plenarsammanträde i Strasbourg Byggnaders energiprestanda: mot klimatneutralitet 2050 På tisdag röstar ledamöterna om ett förslag till åtgärder för att öka renoveringstakten samt minska energiförbrukningen och utsläppen av växthusgaser. Debatten äger rum på måndag. ”Fit for 55”: Tre nya lagar för att nå EU:s klimatmål för 2030 Ledamöterna väntas anta nya regler om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, EU-ländernas utsläppsminskningar och en översyn av reserven för marknadsstabilitet. Parlamentet debatterar sina prioriteringar inför Europeiska rådets vårmöte På onsdag morgon debatterar ledamöterna sina krav och förväntningar inför EU-toppmötet den 23-24 mars med Charles Michel och Ursula von der Leyen. Parlamentet uppmärksammar Internationella kvinnodagen (8 mars) På onsdag kommer Nobelpristagaren Shirin Ebadi och astronauten Samantha Cristoforetti att tala till ledamöterna vid en ceremoni. ”Rädda bin och bönder”: Europaparlamentet granska

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum