Europaparlamentet

Pressresa till Bryssel: Knäckfrågorna i EU:s klimatpolitik

Dela

Hur ska EU minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 % till 2030 och nå klimatneutralitet till 2050? Följ med oss till Bryssel för att träffa ledamöter som ansvarar för klimatförhandlingarna i Europaparlamentet och ställ dina frågor till EU-kommissionens verkställande vice ordförande Frans Timmermans.

Hur mycket påverkas elpriser och transportkostnader om EU:s beslutfattare enas om att minska antalet utsläppsrätter och utvidga systemet? Vad blir konsekvenserna om vi inför en extern koldioxidavgift på cement, gödsel, järn, stål, aluminium och el? Frågorna är många inför höstens förhandlingar i Europaparlamentet då klimatpaketet "Fit for 2030" står på agendan. Klimatpaketet består av ett dussintal rättsakter som ledamöterna nu väntas debattera och lägga ändringsförslag på. Flera av dessa lagförslag har en direkt påverkan på energi- och transportsektorn samt Sveriges skogsbruk, jordbruk och industrier.

Nu bjuder Europaparlamentet in journalister till en pressresa till Bryssel, den 30 november till den 1 december, för att ge en inblick i förhandlingarna. Vilka är knäckfrågorna och vilka är de största utmaningarna? Vad bör ändras i EU-kommissionens förslag?

På plats i Bryssel får du träffa EU-kommissionens verkställande vice ordförande Frans Timmermans och Europaparlamentets huvudförhandlare. Du får ställa dina frågor direkt till de ansvariga beslutsfattarna och höra hur arbetet går till bakom kulisserna, vad som står på spel och hur tongångarna går. Tillsammans med de finska, danska och svenska journalisterna får du också bekanta dig med de tjänster som Europaparlamentet erbjuder journalister för att underlätta bevakningen av klimatarbetet.

Var: Europaparlamentet i Bryssel.

När: 30 november till den 1 december (avresa 29 november)

Vem: Reportrar, redaktörer, programledare.

Stipendiet: Förutsätter att du är yrkesverksam journalist.

Ansökan: Ska innehålla en kort motivering och skickas in senast den 25 oktober. Följ länken för att komma till ansökningsformuläret.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum