Trafikverket

Presstips: En av världens största bergspräckningar pågår just nu i Göteborg

Dela

För att få plats för de nya dubbelspåren åt Hamnbanan, som byggs vid Skandiahamnen, behöver berget tas bort. I närheten ligger känslig industri och därför använder Trafikverket en alternativ teknik till att spränga bort berget.

Med en unik utrustning, endast sex stycken finns i världen, sågar och spräcker vi bort berget för att kunna bygga dubbelspåren.

Eftersom berget ligger nära känslig industri är sprängning inte möjligt. Därför blir metoden att först skära snitt i berget och därefter såga horisontellt. Därefter kan berget knackas bort.
Fördelen är att arbetet kan pågå samtidigt som tågtrafiken kan fortsätta att rulla.

Se film om arbetet: https://www.youtube.com/watch?v=Wc9iN0CM2q8

Läs mer om Hamnbanan: https://www.trafikverket.se/nara-dig/Vastra-gotaland/projekt-i-vastra-gotalands-lan/Goteborg-Hamnbanan/

Kontakter

Pär Aronsson, Presskommunikatör Trafikverket: 010-123 03 41, par.aronsson@trafikverket.se

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum