Trafikverket

Presstips: Hasselmössens portal börjar ta form

Dela

Tre månader efter att arbetet med passage för hasselmöss inleddes är det nu dags för nästa steg. Den stora portalen ska slutmonteras och den nya vägen till Svabesholm ska asfalteras.

I 40 år har det varit känt att hasselmusen funnits vid Svabesholm. Hasselmusen är extremt känslig för omställningar och i samband med att väg 1606 flyttas för att öka säkerheten och framkomligheten beslutade Trafikverket att bygga en passage för hasselmöss.

Arbetet inleddes i april 2017 och först ut var en flytt av vägen som leder ner mot parkeringen vid nationalparken Stenshuvud. Vägen flyttades 200 meter söder om Svabesholms Kungsgård och anslöts till den befintliga vägen. Hasselmuspassagen byggs norr om Gladelundsvägen, mellan bostadsfastigheterna väster om planområdet och den nya vägsträckningen. Passagen byggs i form av en spaljéliknande konstruktion med klängväxter som ska öka trivseln för att hasselmusen ska välja rätt väg. Den är 9,5 meter bred och 5 meter hög.

Nu är passagens fundament satta och under vecka 28 ska stolpar sättas upp. Portalen ska slutmonteras i slutet av auguti (under vecka 33-34) då också arbetet med inflätning av växter och ris görs. Den nya vägen kommer att asfalteras i mitten av juli (vecka 28). Eftersom vägen är helt ny kommer ingen trafik att påverkas under arbetets gång.Inte heller rent visuellt kommer vägen att väcka uppmärksamhet.

- Vägen följer landskapets topografi och befintliga strukturer i form av stenmurar och åkerholmar. Den kommer därför inte att tillföra något påtagligt visuellt element i landskapet, säger Christian Björnsson, Trafikverkets projektledare.

Läs mer om projektet: www.trafikverket.se/stenshuvud

Kontakter

Christian Björnsson, projektledare Trafikverket, 010-123 80 77
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen13.5.2019 08:12:00 CESTPressmeddelande

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum