Europaparlamentet

Pressträff 1/10: USA, Arktis, trafiksäkerhet och energipriser

Dela

Välkommen till en digital pressträff med svenska ledamöter den 1 oktober kl. 10.00 inför Europaparlamentets plenarsession den 4—7 oktober. Vi går igenom veckans viktigaste debatter och omröstningar.

Nästa vecka väntas ledamöterna bland annat ta ställning till följande ärenden:

  • USA: På tisdag morgon diskuterar ledamöterna det transatlantiska partnerskapet, behovet av ett mer självständigt EU och hur det fortsatta samarbetet med Biden-administrationen ska se ut. EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell väntas delta i diskussionen. På onsdagen röstar ledamöterna om det framtida samarbetet mellan EU och USA (initiativbetänkande).  
  • Belarus: EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell håller på tisdag ett anförande i Europaparlamentets kammare om situationen i Belarus. Anförandet följs av en debatt om hur EU ska reagera på regimen i Belarus, som använder den humanitära krisen på gränsen mellan EU och Belarus till att föra hybridkrig mot EU. Ledamöterna röstar om en resolution på onsdagen.
  • Trafiksäkerhet: Europaparlamentet vill att EU ska uppfylla sin ambition om noll dödsfall i trafiken till år 2050. För att uppnå målet föreslår ledamöterna i en resolution att EU ska ställa högre krav på trafiksäkerhetsåtgärder. Ledamöterna diskuterar förslaget på måndag och röstar på tisdag.
  • Taiwan: På tisdag röstar Europaparlamentet om en rekommendation till EU:s utrikesrepresentant om samarbetet mellan EU och Taiwan. Svenska Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) är föredragande för initiativbetänkandet som ligger till grund för rekommendationen.
  • Arktis: I veckan ska ledamöterna ta ställning till ett initiativbetänkande om möjligheter, orosmoment och utmaningar för säkerheten i Arktis.
  • Energipriser: På dagordningen står också europeiska lösningar på stigande energipriser, som ett led i kampen mot energifattigdom.
  • Taxonomi: Vi ger senaste nytt om EU:s nya regler för taxonomi. Kommer kammaren att rösta om att göra invändningar mot kommissionens förslag?

Pressträffen kommer att ge en god översikt över plenarsessionen i Strasbourg samt möjlighet att ställa frågor till några av de svenska ledamöterna i Europaparlamentet.

Datum: Fredag den 1 oktober

Tid: Kl. 10.00—10.45

Plats: Zoom

Obligatorisk föranmälan senast den 30 september kl. 18.00: Skicka e-post till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen. 

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Inbjudan: Hemleverans av mat och paket - vad är priset egentligen?22.10.2021 08:20:00 CEST | Pressmeddelande

Få sushin levererad till din dörr, hämta boken du beställde i morse i boxen runt hörnet... Europa står mitt i en omställning där den digitala ekonomin präglas allt mer av nätplattformar där kunder kan köpa varor eller boka tjänster genom mellanhänder. Bra för oss som konsumenter och kunder, men hur ser arbetstider, löner och andra villkor ut för dem som utför tjänsterna? Välkomna till ett digitalt panelsamtal den 25 oktober!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum