Europaparlamentet

Pressträff 4 mars: Kriget i Ukraina, desinformation och miljöfrågor

Dela

Välkommen till en digital pressträff med de svenska Europaparlamentarikerna Malin Björk (V) och Karin Karlsbro (L) den 4 mars kl. 9.00 inför Europaparlamentets plenarsession den 7—10 mars. Vi går igenom veckans viktigaste debatter och omröstningar.

Ett urval av ärenden som kommer att tas upp på pressträffen. 

  • Kriget i Ukraina: Ledamöterna kommer att debattera den senaste utvecklingen av Rysslands aggression mot Ukraina och hur EU-länderna ska bemöta det ökade antalet flyktingar som kommer till EU. Ledamöterna kommer även att debattera det förändrade säkerhetsläget i Europa. 

  • Hur kan EU stärka skyddet mot utländsk inblandning i demokratiska processer, inbegripet nationella val, desinformation och cyberattacker? Ledamöterna väntas anta sina förslag till EU-åtgärder.

  • Försäljning av ”gyllene pass” och ”gyllene visum”: Ledamöterna väntas kräva ett förbud mot systemet för medborgskap genom investeringar och skärpta krav på EU-länder som beviljar uppehållstillstånd i utbyte mot investeringar. 

  • Rättsstatsprincipen och konsekvenserna av EU-domstolens dom. Vad händer nu? Ledamöterna väntas i en resolution uppmana kommissionen att tillämpa reglerna som sammankopplar utbetalningen av EU-finansiering med medlemsländers respekt för rättsstatsprincipen.

  • EU:s miljöhandlingsprogram till 2030: Vad innebär det?

  • Hur ska batteriavfall hanteras? Ledamöterna väntas anta sin ståndpunkt till nya regler för batterier och förbrukade batterier.

Pressträffen kommer att ge en god översikt av plenarsessionen i Strasbourg samt möjlighet att ställa frågor till Europaparlamentarikerna Malin Björk och Karin Karlsbro.


Datum: Fredag den 4 mars  

Tid: Kl. 9.00—9.45

Plats: Zoom

Obligatorisk föranmälan senast den 3 mars kl. 18.00: Skicka ett mail till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum