Uppsala kommun

Pressträff i nya Klosterparken

Dela

Välkommen på pressträff i nya Klosterparken! Uppsala kommun visar den nya lekplatsen med medeltidstema och museidelen som berättar om Franciskanerkonventet som låg på platsen.

Lekplatsen i Klosterparken har fått ett medeltidstema.
Lekplatsen i Klosterparken har fått ett medeltidstema.

På pressträffen närvarar kommunalråden Rickard Malmström (MP) och Linda Eskilsson (MP) tillsammans med representanter från stadsbyggnadsförvaltningen, kulturförvaltningen, Upplandsmuseet och Uppsala Citysamverkan, för att berätta närmare om syftet med renoveringen och parkens roll i city.

När: onsdag 17 juni kl 10.00

Var: Klosterparken (på innergården i kvarteret Torget, mellan Svartbäcksgatan och Östra Ågatan)

Klosterparken har under vintern renoverats och fått ett helt nytt utseende. Parken är nu uppdelad i en renodlad lekplats med medeltidstema, och en musei-del som berättar om Franciskanerkonventet som låg här från 1200-talet och framåt.

- Uppsalas historia erbjuder ypperliga möjligheter att utveckla fler besöksmål där Klosterparkens nya utformning skapar en spännande plats för lek och gemenskap för alla åldrar mitt i staden, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Lekplatsen blir med sitt medeltidstema en plats för roll-lek, till skillnad från traditionella lekplatser som oftast har ett tydligt fokus på rörelselek. Genom att skapa en tryggare och trivsammare park uppfyller kommunen en del av barnkonventionens krav att prioritera barns behov. Till hösten kommer Klosterparken även att få konstverk av Johan Wiking, som är inspirerad av Albertus Pictors bildvärld.  

- Det är glädjande att vi utvecklar den offentliga konsten ur ett barnperspektiv här i Klosterparken, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Renoveringen av Klosterparken har skett i samarbete mellan Uppsala kommun, Upplandsmuseet och Uppsala citysamverkan. Efter midsommar öppnar Klosterparken för allmänheten. 

Franciskankonventet

Vid de utgrävningar som har gjorts under årens lopp har man, förutom rester av Franciskankonventets murar och pelare, funnit såväl bruksföremål som en mycket stor mängd gravar, uppskattningsvis minst 1000 gravlagda individer. Konventet var i bruk från 1200-talets mitt till 1500-talets början. Anläggningen är på många sätt unik i landet och utgör en viktig pusselbit i Uppsalas historia.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lekplatsen i Klosterparken har fått ett medeltidstema.
Lekplatsen i Klosterparken har fått ett medeltidstema.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum