Åklagarmyndigheten

Pressträff i Skövde: Åtal för mycket omfattande odling av cannabis

Dela

Onsdag den 15 januari åtalas tio personer misstänkta för att ha deltagit i odling och försäljning av stora mängder cannabis. Även huvudpersonerna bakom odlingen åtalas. I samband med åtalet bjuder polis och åklagare in till pressträff.

Sex av de tio som åtalas är häktade sedan sommaren och hösten 2019. Fem av dem är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott, fyra för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och de två ägarna till fastigheten där odlingen skedde är dessutom misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Det var en mycket stor odling i Essunga kommun, där polisen tog 3 459 cannabisplantor i beslag. Totalt avser åtalet den pågående odlingen, samt även tidigare framställning om minst 400 kg cannabis. Narkotikan har varit avsedd för Göteborgsområdet.

- Jag väcker åtal för den omfattande odlingen som pågick på gården. Dessutom har vi funnit spår av odling som motsvarar fyra tidigare odlingsomgångar. Enligt Nationellt forensiskt centrum är det här den största enskilda odlingen som har analyserats. Polisen har gjort ett gediget utredningsarbete som innebär att även huvudpersonerna bakom odlingen och försäljningen åtalas, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson.

Tid, plats och anmälan

Pressträffen äger rum onsdag 15 januari kl. 11 i polishuset, Prinsgatan 7-9, Skövde. Samling i entrén kl. 10.45.

Anmäl dig senast på onsdag 15 januari kl. 9 till kommunikation@aklagare.se Ange namn och redaktion. Ta med presslegitimation eller liknande handling.

Medverkande

Niklas Lindström, utredare och Peter Sundblad, spaningsledare Polisen

Jenny Karlsson, vice chefsåklagare och Sofia Karlsson, kammaråklagare

Målnummer i Skaraborgs tingsrätt: B 2334-19. Rättegången inleds den 21 januari och kommer att ske både i Skaraborgs tingsrätt och i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum