Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Pressträff Landvetter – Svenskt Ambulansflyg bjuder in media till visning av ambulansflygplan

Dela

Ett av sex nya ambulansflygplan visas i den hangar som ska bli beredskapsbas för Svenskt Ambulansflyg på Landvetter Airport.

Anders Sylvan, förbundsdirektör Svenskt Ambulansflyg demonstrerar den elektriska bårlyften.
Anders Sylvan, förbundsdirektör Svenskt Ambulansflyg demonstrerar den elektriska bårlyften.

Plats: Hangarvägen 4B
Parkering: i anslutning till hangaren, vänta vid grind för öppning
Tid: torsdag den 18e november klockan 13.00

OBS Anmälan är obligatorisk senast 10.00 den 17e november med namn och personnummer till: mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.se, 073 800 86 16

Endast föranmälda kommer få tillträde till hangaren och pressträffen (Swedavia)

Svenskt Ambulansflyg är ett kommunalförbund bildat för att bedriva ambulanstransport med flygplan för Sveriges samtliga regioner. Operativ driftstart inleds den 15e november vid beredskapsbasen i Umeå. Vid Landvetter och Arlanda är driftstart planerad till februari 2022.

– Det här är ett lyft för svensk sjukvård och bidrar till en ökad närhet till nationellt lokaliserad specialistsjukvård, exempelvis vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, säger Ola Karlsson (M), styrelseordförande Svenskt Ambulansflyg och oppositionsråd, Region Örebro.

– Med Svenskt Ambulansflyg kan alla Sveriges regioner erbjuda en mer jämlik sjukvård. En ytterligare dimension är ett modernt ambulansflygplan som ger god arbetsmiljö och extra hög patientsäkerhet, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.

Vid pressträffen deltar bland annat

Ola Karlsson (M), styrelseordförande Svenskt Ambulansflyg och oppositionsråd, Region Örebro län.
Anders Sylvan, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg
Anders Fernlöf, medicinteknisk chef, Svenskt Ambulansflyg
Helge Brändström, överläkare Region Västerbotten och medicinsk chef, Svenskt Ambulansflyg

Fakta regionernas eget ambulansflyg

De moderna ambulansflygplanen av modell PC-24 har en inredning likt sjukhusets intensivvårdssal med en utökad kapacitet för syrgas, tryckluft och vakuum. Patient på bår med medicinteknisk utrustning lyfts ombord med hjälp av en elektrisk bårlyft. En extra bred port ger en hög patientsäkerhet och en arbetsmiljö med minskad risk för onödiga lyft- och klämskador. Flygplanet kan ta upp till tre bårar samtidigt, vilket ger ökad kapacitet och möjliggör samordnad transport av patienter med stabila tillstånd.
Kabinens inredning kan med enkla handgrepp anpassas i olika konfigurationer, allt från en till tre bårar, alternativt transplantationsteam med enbart sittande passagerare med bagage.
Jetplanets förmåga ger 30 procent kortare flygtid, möjliggör längre flygsträckor, men också minskad turbulens och lägre bullernivåer.
Totalt sex ambulansflygplan fördelade mellan beredskapsbaser i Umeå, Arlanda och Landvetter ger en hög beredskap för Sveriges regioner, dygnet runt, årets alla dagar.
Kansli och gemensam koordineringsscentral är belägen i Umeå.

Kontakter

Bilder

Anders Sylvan, förbundsdirektör Svenskt Ambulansflyg demonstrerar den elektriska bårlyften.
Anders Sylvan, förbundsdirektör Svenskt Ambulansflyg demonstrerar den elektriska bårlyften.
Ladda ned bild

Om

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
c/o Regionens hus
901 89 Umeå

https://www.svenskt-ambulansflyg.se/

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg kommer utföra ambulanstransport med flygplan och ha en beredskap dygnets alla timmar, året runt. Tjänsten utformas utifrån  Sveriges 21 regioners, nuvarande och framtida behov, av ambulanstransport med flygplan.

Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum