Europaparlamentet

Pressträff: Omröstning om nya regler för lönetransparens

Dela

Välkommen till en digital pressträff torsdagen den 17 mars kl. 14.00 om det nya lönetransparensdirektivet. Pressträffen hålls direkt efter omröstningen om Europaparlamentets ståndpunkt. Syftet med de nya reglerna om ökad insyn i lönesättningen är att genom bindande åtgärder minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor i EU.

På torsdag den 17 mars ska jämställdhetsutskottet och utskottet för sysselsättning och sociala frågor rösta om Europaparlamentets ställningstagande till EU-kommissionens förslag om ökad insyn i lönesättningen, det så kallade lönetransparensdirektivet.

Följande Europaparlamentariker har viktiga roller i förhandlingarna och kommer att delta i presträffen som äger rum direkt efter omröstningen:

  • Kira Marie Peter-Hansen (De Gröna/Danmark) – huvudförhandlare i utskottet för sysselsättning och sociala frågor
  • Sirpa Pietikäinen (EPP/Finland) – skuggförhandlare i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män
  • Heléne Fritzon (Soc&Dem/Sverige) – ledamot  i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män

Ledamöterna kommer under pressträffen att gå in på följande frågor:

  • Lönetransparensdirektivets innehåll och mål samt vilka ändringar Europaparlamentet har gjort i EU-kommissionens förslag. Var går de politiska gruppernas skiljelinjer?
  • Resultatet av utskottens omröstningar och förväntningarna på förhandlingarna med medlemsländernas regeringar. Vilka är knäckfrågorna och var går skiljelinjerna?
  • Det nordiska perspektivet - hur kan det nya direktivet minska löneskillnaderna mellan könen i de nordiska länderna?

Pressträffen hålls på engelska.

Datum: Torsdag den 17 mars  
Tid: 14.00 —15.00
Plats: Zoom

Obligatorisk föranmälan: skicka ett mail till epstockholm@ep.europa.eu senast onsdagen den 16 mars kl. 18.00 så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen.

Bakgrund:
Mer information om lönetransparensdirektivet finns här: Equal pay for equal work between men and women. Pay transparency and enforcement mechanisms.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum