Svenska kyrkan

Pressträff under MR-dagarna: Kampen för ungdomars sexuella och reproduktiva rättigheter

Dela

I Tanzania är flickors sexuella rättigheter väldigt utsatta. 15 % av alla unga flickor i Tanzania könsstympas och blir man gravid kastas man ofta ut från skolan. Svenska kyrkans utsända, Josephine Sundqvist, arbetar tillsammans med lokala krafter mot bland annat könsstympning och för allas rätt att bestämma över den egna kroppen. Möt henne och modiga partners från Tanzania på en pressträff inför seminariet My Body – My right på MR-dagarna.

Under pressträffen lyfts religiösa aktörers betydelse i arbetet för ungdomars sexuella och reproduktiva rättigheter. Medverkar gör bl a europaparlamentarikern Linnéa Engström, utvecklingsforskaren Josephine Sundqvist och representanter för Svenska kyrkans partner i Tanzania.

Tid och plats för pressträffen: Fredag den 10 november kl. 13:30-14:20 i MR-dagarnas pressrum, lokal K15 i Kongresshuset. Efter korta anföranden av de medverkande, finns möjlighet att ställa frågor i gemensamt forum och därefter tid för enskilda intervjuer efter behov. Moderator: Josephine Sundqvist (se nedan).

Anmälan till pressträffen: mejla namn, redaktion och kontaktuppgifter till pressekreterare Ewa Almqvist på ewa.almqvist@svenskakyrkan.se, senast torsdag den 9 november kl. 15:00.

Pressträffen hålls direkt före fredagens seminarium My body – My right om religiösa normer, övertygelser, religiösa aktörer och vad Sverige kan göra i den globala kampen för ungdomars sexuella och reproduktiva rättigheter*. I seminariet medverkar två av Svenska kyrkans partnerorganisationer i Tanzania tillsammans med forskare, beslutsfattare och politiska experter inom global hälsa och SRHR.

Seminariet My body – My right börjar kl. 14.30. 
Plats: MR-dagarna i Jönköping, Elmia Konferensrum 12. 
Paneldeltagare: 
Paul Mmbando, Evangelisk-Lutherska kyrkan i Tanzania.
Lennart Hjelmåker, Sveriges ambassadör för Global hälsa och tidigare ambassadör i Tanzania.
Linnéa Engström, Europaparlamentariker.
Gloria Mafole, kristna rådet i Tanzania. 
Susanne Strömdal, forskare i global hälsa vid Karolinska institutet.
Moderator: Josephine Sundqvist**, ursprungligen från Jönköping, är Svenska kyrkans regionala representant i östra Afrika. Hon bedriver också forskning om globalisering, religion och välfärd i Tanzania (se nedan).

- - - - -

* Sexuella och reproduktiva rättigheter är en del av de mänskliga rättigheterna, och inkluderar rätten att bestämma över din egen kropp. Brist på kunskap såväl som diskriminering och förtryck begränsar genomförandet av sexuella och reproduktiva rättigheter. Dessa rättigheter påverkas ofta starkt av religiösa normer och traditioner, vilken många gånger har haft en negativ inverkan på attityderna i samhället och för ungdomar och andra utsatta grupper.

** Josephine Sundqvist, från Jönköping, har bakgrund som utvecklingsforskare och har arbetat med utvecklingssamarbete i regionerna Asien och Afrika och som processledare för FN, statliga myndigheter och det civila samhället. Hon har under de senaste åren bedrivit forskning om religion och utveckling och religiösa aktörers roll inom hälsosektorn i Tanzania. Den 24 november disputerar hon vid Uppsala universitet med avhandlingen "Beyond an instrumental approach to religion and development Challenges for church-based healthcare in Tanzania

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

Kyrkomötet beslutade ta fram nationell klimatstrategi21.11.2018 14:07Pressmeddelande

2018 års kyrkomöte har just avslutats efter tre dagars debatt- och beslutssession. Sista dagen har ledamöterna bland annat beslutat att former för ett nationellt program för klimatstrategi ska arbetas fram. Kyrkomötet beslutade också att se över vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas nationellt för att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier, samt att 2019 års tematiska kyrkomöte ska ha temat Undervisning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum