Avesta kommunAvesta kommun

Pressvisning Avesta Art 2018 - Illusion/Allusion

Dela

Välkommen på förhandsvisning av Avesta Art, konstutställningen med samtidskonst i Avestas gamla järnbrukshytta. Tretton samtida nationella och internationella konstnärer, bland andra Torsten Jurell, Markus Kåhre och Tove Kjellmark, medverkar i årets utställning där temat är Illusion/Allusion.

Pressvisning

Onsdag 16 maj 2018, kl. 10.00
Verket, Rosthuset, gå in via huvudentrén

Fika serveras

Avesta Art 2018- Illusion/Allusion

Avesta Art 2018 invigs lördag 19 maj och pågår t.o.m. söndag 16 september.

Avesta Art genomförs för sjuttonde gången i Verket - Avestas gamla järnbrukshytta. I årets utställning tolkas begreppet Illusion/Allusion ur olika perspektiv. I utställningen berörs och gestaltas begreppen och dess mångbottnade innebörder via olika perspektiv, uttryck och tekniker. Existentiella frågor om varande, varseblivning, föreställningar samt vårt sätt att blicka på och konstruera världen appliceras på exempelvis vetenskap, historia, myt och verklighet.

I utställningen medverkar:

 • Christian Andersson
 • Natalia Batista
 • Malin Bobeck Tadaa
 • Tommaso Bonaventura
 • Karin Ehrnberger
 • Ann Eringstam
 • Helga Härenstam
 • Åsa Jungenelius
 • Torsten Jurell
 • Tove Kjellmark
 • Markus Kåhre
 • Haruko Maeda
 • OLEK

för information: http://verket.se/avesta-art-18/

Avesta Art


Konstutställningen Avesta Art med samtidskonst i Gamla Järnbrukshyttan i Avesta introducerades 1995.

Avestas hyttanläggning från 1870-talet är en av Europas bäst bevarade järnbruksmiljöer från den storskaliga industrialiseringens första epok. Miljöns mäktiga industriarv med vackra slaggstensväggar och stora ugnar är intressant både som industrihistoriskt kulturarv och som konsthall, där varje konstnär ställs inför utmaningen att skapa samspel med industriarvets egna starka uttryck i material och monumental arkitektur.

Med konstnärliga tolkningar som tillägg i en näst intill orörd industrimiljö ges också industriarvet en vägvisare av unikt slag. Bärande är just dialogen mellan industrihistoria och samtidskonst för Avesta Art som idé och evenemang.

Avesta Art var mellan åren 1995 och 2010 en biennal. Från 2011 arrangeras Avesta Art årligen och varje år belyses ett nytt koncept.

Utställningens ambitioner är att locka nya grupper av besökare samt tillföra Sverige en konstattraktion med och av internationellt intresse. Varje år noterar utställningen cirka 20 000 besök.

Arrangör är Avesta kommun. Landstinget Dalarna, Kulturrådet och länskonst Dalarna är viktiga samarbetspartners.

Nyckelord

Kontakter

Kenneth Linder
kenneth.linder@avesta.se
Enhetschef Verket/ Avesta Art, Avesta kommun
070- 864 50 77

Caroline Gustafsson
Caroline.gustafsson@avesta.se
Konstvetare, Avesta kommun
0226-64 51 56

Bilder

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

Pressvisning Avesta Art 2019 - Festen7.5.2019 10:30:45 CESTPressinbjudan

Årets internationella utställning FESTEN tar utgångspunkt i hundraårsjubileet av Avesta stad 2019. År 1919 återfick Avesta de stadsrättigheter som samhället förlorat 1688. Utnämningen till stad firades med en högtid i kyrkan och en stor middag för särskilt inbjudna gäster. När Avesta Art slår upp sina portar i maj 2019 för FESTEN, den 18:e utställningen av samtidskonst, lyfts perspektiv kring identitet, generositet, gästfrihet, nätverkande, förhandling, föreställning, representation och status.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum